Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta för en bättre välfärd

”Barnen är vår framtid” och ”Barnen är det viktigaste vi har” – känner du också igen de här uttrycken? Jag tycker ofta att det bara är floskler. Alla politiker vill ”satsa på barnen”, men sällan får man veta vad de tycker det ska få kosta. Och vem som ska betala.

Jag har själv två barn, och har dessutom en fru som jobbar i förskolan. Vi har alltid pratat mycket om hur barn har det i förskolan och skolan, både våra egna och andras. Jag tycker inte det finns någon annan lösning än mer personal och pengar, och mindre barngrupper och skolklasser.

På fritiden tränar jag helt ideellt dotterns fotbollslag. De är 14 år nu, och samma tjejer har spelat ihop i åtta år. Hela tiden har vi fått höra att vi ska få bättre träningstider när de blir äldre, men det händer inte särskilt mycket.

Som det är nu är tider i stil med klockan 15.30 på fredag eftermiddag, innan jag slutat jobbet och knappt att tjejerna hinner från skolan eller 9 på lördag morgon de tider vi får i fotbollshallen.

Då får vi dela hallen med två andra lag, en hall som är som en stor sjumanna plan i storlek. Med bättre förutsättningar kan fler spela fotboll.

Fotboll är vår största lagsport bland ungdomar, det är lika många tjejer som killar som spelar i till exempel Ope IF. Utrustningen är billig och fotboll är en idrott för alla.

Men det behövs konstgräsplaner i en kommun där vintern är lång. På sikt även en fullstor fotbollshall. Hockeyarenan kostade 260 miljoner att bygga, och driftskostnaden kostar många konstgräsplaner per år. En konstgräsplan kostar i storleksordningen 4 miljoner att bygga och nästan inget i drift.

Räknat på hur många ungdomar som tränar ishockey, gymnastik och konståkning där tycker jag det är ett rimligt krav att det satsas ett antal miljoner på fotbollen, som har betydligt fler utövare bland barn och unga.

Fler fotbollsplaner behövs också för Storsjöcupens skull. En cup som via besökarna omsätter minst 34 miljoner varje år.

Den viktigaste anledningen till att jag röstar på Vänsterpartiet är ändå att jag vill behålla en unik välfärdsmodell, unik för Sverige och de nordiska länderna.

Den bygger på en skattenivå som gett ett starkt socialförsäkringssystem med bra skolor, sjukvård för alla och åldringsvård som de äldre förtjänar. En modell som ger ett bättre och jämlikare samhälle än alla andra.

Den modellen väljer vi undan för undan bort genom att rösta på partier som naggar välfärden i kanten och ständigt sänker skatterna. Rösta för en bättre välfärd rösta på Vänsterpartiet.

Petter Stugvard (V)

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel