Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta för ett smalare men vassare EU

Centerpartiet tror på Europa. Men för dem som på allvar bryr sig om samarbetet borde slutsatsen vara klar, Europa behöver förändring. Lösningen är varken mer makt till Bryssel – eller att lämna skeppet. Centerpartiets väg framåt stavas: smalare men vassare. Det betyder att EU ska göra färre saker, men göra dem mycket bättre.

Därför vill vi samla EU:s muskler för att komma till rätta med några av vår tids största utmaningar.

Utsläpp känner inga gränser – och just därför krävs fungerande internationella samarbeten för att stoppa klimatförändringarna. Den gemensamma miljöpolitiken måste prioriteras ännu högre och bli tuffare. Vi vill se skarpa mål för utsläppsminskningar i EU och samtidigt reformera utsläppshandeln. Utsläppen behöver bli dyrare.

EU:s kemikalielagstiftning, Reach, är ett viktigt instrument för att fasa ut farliga kemikalier som finns i allt från barnmat till rengöringsmedel på den europeiska marknaden. Tyvärr är lagstiftningen allt för tandlös. EU måste både bli skarpare i att fasa ut farliga kemikalier i alla EU:s medlemsländer och låta enskilda medlemsländer gå före när länderna inom EU inte är överens.

Grunden för en europeisk framtidstro ligger i människors möjlighet att få ett jobb. Ett av de största hindren mot detta är onödiga regler. Hälften av allt regelkrångel i Sverige kommer från EU. Centerpartiet har målmedvetet och med framgång minskat reglerna för företagen i Sverige. Nu krävs samma utveckling inom den europeiska byråkratin med mindre krångel, enklare regler och fler företag.

Centerpartiet vill se en levande landsbygd och öppna landskap. För djurvänlig och miljösmart matproduktion behövs en modern jordbruks- och landsbygdspolitik i EU. Vi vill att EU:s krav på djurskydd i hela Europa ska stärkas, samtidigt som EU måste skapa bättre förutsättningar för sund och säker mat, utan antibiotika.

En självständig penningpolitik innebär att vi kan gasa och bromsa när det behövs för jobb och tillväxt här i Sverige, inte när det behövs i Grekland eller Tyskland. För tio år sedan var vi det enda partiet som sa ja till EU, men nej till Euron. Det gör vi fortfarande för vi tror att Sverige växer bäst med svenska kronor.

När ett samarbete tappar fokus på de stora utmaningarna, vänds lätt blicken till de lågt hängande frukterna. Resultatet har blivit att EU detaljreglerar alltifrån lakritspipor och smaktillsatser i svenskt snus till Sveriges rovdjurspolitik. I förlängningen undergräver detaljregeleringen EU:s legitimitet – och fokus måste skifta från detaljer till de stora utmaningarna.

Europa står inför ett vägval. Centerpartiets riktning är klar, det är ett EU med kraft att lösa våra stora utmaningar. Ett smalare men vassare EU.

Annie Lööf

partiledare (C)

Kent Johansson (C)

Europaparlamentariker och kandidat till Europaparlamentet

Kristina Yngwe (C)

landsbygdsrådgivare och kandidat till Europaparlamentet

Fredrick Federley (C)

riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel