Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röstaelever firade 50-årsjubileum

Den 9 augusti 2013 samlades ett gäng före detta elever som gått Rösta lanthushållsskola i Ås för att fira att det var 50 år sedan kursen avslutades

Den 30 april 1963 var det examen och då hade en grupp på 35 flickor lärt sig allt som kunde behövas för att sköta ett lanthushåll. Alla hade väl inte det som mål, men ett bra betyg från Röstaskolan kunde också vara en merit att söka vidare till andra utbildningar inom vård, skola och omsorg.

Att lära sig laga mat, tvätta, städa, väva, sy, mjölka kor, nacka höns och lära sig hushålla med ekonomin var ju något som de flesta hade nytta av.

Rösta drevs som internat som bara tog emot flickor! Det var strikta regler, ytterdörren låstes klockan 22 och om man behövde komma in senare fick man be om tillstånd av rektorn.

Men det hände väl att någon elev var ute sent och då fick kamraterna ställa upp med att släppa in denna. När det var dans på Tengens, var det svårt att avbryta när det var som roligast och återvända till Rösta till klockan 22.

Röstaflickorna anno 1963 har spridits runt Sverige och världen men huvudparten finns fortfarande i Jämtland-Härjedalen.

Tidigare har denna årskull samlats med varierande antal och på olika platser. Medan Rösta fanns kvar som lanthushållsskola skedde träffarna där och anordnades av skolan. Till denna träff, som skedde på Tivarsgården på Norderön, hade 21 personer (av ursprungliga 35) kommit, från Skelleftehamn i norr till Gamleby i söder.

Vid den fantastiska lunchen blev det många skratt, anekdoter och bilder från en tid som fortfarande fanns och finns i minnet och att fortfarande känna igen varandra efter 50 år är inte heller självklart. Förhoppningsvis blir det flera Röstaträffar medan vi har de flesta av våra sinnen i behåll!

Tack till alla som deltog i 50-årsfirandet!

Siv-Britt Olofsson och Gerd Strandberg