Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROT-avdrag är bra men se upp med framtida reavinst!

Till skillnad från förra gången vi hade ROT-avdrag ska det nya ROT-avdrag en villaägare/bostadsrättsägare nu får för havda arbetskostnader på ROT-arbeten beskattas. Detta framgår i remisspromemorian till det nya ROT-avdrag som riksdagen snart ska ta ställning till.

I förslaget sägs att det erhållna ROT-avdraget ska dras ifrån omkostnadsbeloppet vid en försäljning av småhus eller lägenhet. Min bedömning blir att det i många fall kommer att höja realisationsvinsten och därmed skatten på denna vinst. Detta bör man vara medveten om. Det kan till och med vara mer gynnsamt att satsa på en storstädning eller fönsterputsning och ta HUS-avdraget där i stället. Då uppstår inga besvärande skatteeffekter.

Självklart är ROT-avdraget välkommet och kanske också den enda möjligheten för många att hålla efter sitt hus. Skatteeffekten bör dock tas med i kalkylerna. Reavinsten vid försäljning av småhus är 22 procent. På ett ROT-avdrag om 50 000 blir vinsten 11 000 kronor. I praktiken och runda siffror kan alltså en femtedel av ROT-avdraget bli reavinst.

 

Håkan Lindén

Regionchef Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel