Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rot-avdragen kan ge svårigheter för företagen

Vid halvårsskiftet bakas rot-avdragen och hushållsnära tjänster ihop. Det blir enklare för kunden men det kan bli mer besvär för företagen.

Rot-avdragen innebär att den som anlitar någon för att bygga om eller renovera få dra av hälften av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor.

Efpe byggservice håller till i Strömsund och Östersund. De har hittills inte märkt av lågkonjunkturen speciellt mycket. Delvis på grund av rot-avdragen.

– Vi har gjort några sådana jobb, berättar Fredrik Persson, som driver Efpe byggservice.

Just nu håller de på med en renovering av en lägenhet för ett fastighetsbolags räkning. Men de har märkt av att arbeten som handlar om rot-avdrag från privatpersoner har blivit fler.

– Vi har fått ett par förfrågningar kring takomläggningar, säger Fredrik Persson.

I början av december förra året presenterade reageringen rot-avdragen. Syftet var att få fart på byggsektorn i lågkonjunkturen samt att få bort svartarbete.

– Rot-avdragen gör så att marknaden saneras. Mycket av svartjobben försvinner, säger Jonas Olsson, som driver Gällö kakel o bygg.

Det tror även Jörgen Olofsson, arbetsledare på Efpe.

– Oseriösa företag får det svårare, säger han.

Fram till halvårsskiftet är det kunden som ansöker om avdrag hos skattemyndigheten. Men nu bakas rot-avdraget ihop med hushållsnära tjänster vilket gör att det är företaget som ska ansöka om avdraget. Hantverkaren kan därför debitera ett lägre pris på arbetet.

Det blir enklare för kunden men kan ställa till det för företagarna. Frågan är hur hantverkaren ska kunna veta att inte kunden redan har använt sitt avdrag upp til 50 000 kronor.

– Om det är någon som bluffar så tycker jag att det är skattemyndigheten som ska ta det, säger Fredrik Persson.

En positiv faktor är att skattemyndigheten har lovat att hantverkarna ska få pengarna för avdrag inom tio dagar.

– Det är bra. Det gör att det blir intressant för oss att ta mindre jobb, säger Fredrik Persson.