Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rötterna till Kärrtorp har grott länge

Den 22 december 2013 samlades 16 000 människor på Kärrtorps IP i södra Stockholm till en mani-festation, arrangerad av det lokala nätverket Linje 17.

Samlingen kommer att bli ihågkommen på lika många sätt som det fanns personer på plats, men den berodde på att nazister attackerat en fredlig demonstration veckan innan och den skedde för ovanlighetens skull inte i stadens centrum utan näst-näst längst ut på tunnelbanelinjen.

Nätverket Linje 17 bildades hösten 2010 och organiserar också mindre lokala grupper som arrangerar föredragskvällar och karnevaler, bevakar barntäthet i förskolan, startar kollektiva trädgårdsodlingar och motarbetar ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Det är öppet för alla som vill förändra världen med start längs södra delen av T-banans linje 17, skriver de själva.

Enligt geografen och författaren David Harvey är människors kamp för ett bättre samhälle alltid fysiskt lokaliserad. Vi överger inte platserna, för vi är plantor som måste ha rötter, hävdar han. Och det går ett band från Kärrtorp till andra platser där människor bestämt att det inte är de, utan samhället, som behöver förändras.

Vi vände de mäktiga ryggen och bestämde oss för att göra något på egen hand, har exempelvis en av grundarna till det jämtländska initiativet "Mjölk är tjockare än vatten" sagt.

Kampanjen syns alltjämt på jämtländska åkrar där lokala konstnärer smyckat rundbalar med budskapet, som givetvis handlar om mer än mjölk och vatten. Det gäller långsiktig hållbarhet och att billig mat är dyrköpt. Men de bortvända ryggarna ska snarare ses som en inbjudan än som ett avståndstagande.

I Kallak i Norrbotten genomfördes i somras en blockad mot de provborrningar som gruvföretaget Jokkmokk iron mines utförde i området. Aktivister har, via medier som Le Monde och Washington Post, uppmärksammat världen på riskerna som följer i gruvboomens spår, miljöförstöring och rikedomar som alltför lättvindigt lämnar landet.

En gemensam nämnare är att dessa platser sträcker sig längre än sitt geografiska utrymme. Linje 17 har fått stöd från andra sidan jorden och aktivisterna i Kallak har har gjort gemensam sak med exempelvis motståndare mot kalkbrytning på Gotland.

Den som vill åstadkomma förändring i en globaliserad värld behöver sannolikt både starka rötter och ett vidsträckt grenverk, och Kärrtorp 22 december 2013 var ingenting som bara hände där och då. Det finns något som legat och grott länge längst ut på linjen och som nu sträcker sig ut mot världen.

Manifestationen i Kärrtorp förra söndagen var ingenting som bara hände där och då. Det finns något som grott länge i storstadens ytterkanter.