Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjur i renbetesland het fråga

Rennäringen hotas av kollaps om inte antalet rovdjursdödade renar minskar kraftigt, anser näringen själv. Hotet är kraftigt överdrivet hävdar rovdjursföreträdare medan forskare slår fast att de vet för lite om rovdjurens effekter på renskötseln.

Annons

Vid Vargsymposiets sista dag i Vålådalen i Jämtland blev rovdjurshotet mot rennäringen en het fråga.

Enligt ett pågående forskningsprojekt i Norrbotten, Västerbotten och norra Jämtland finns det ännu inte några säkra data om hur många renar rovdjuren dödar i renskötselområdena.

Det är framför allt lodjur som dödar renarna, de utgör 80 procent av lodjurets föda i renskötselområdena. Det är oklart hur många renar som dödas, forskarnas siffror varierar mellan 10 000 och 25 000 djur. Hur många renar som varje lo dödar varierar kraftigt.

– Det kan skilja mellan 0 och 31 renar per månad, beroende på rentäthet, andra bytesdjur, årstid och kön, säger rovdjursforskaren Henrik Andrén vid Grimsö forskningsstation.

Han påpekar att forskarna ännu vet väldigt lite om hur många renar som dödas av björn, örn och järv. Järven är i första hand asätare och söker sig till lodjursdödade renkadaver.

Forskare vid SLU och rennäringen hävdar att rennäringen hotas av kollaps på grund av rovdjurens beskattning av renstammen. Professor Öje Danell, vid SLU:s enhet för renskötsel, uppskattar att det i dag finns 260 000 renar och 875–1 060 lodjur i renskötselområdet. Enligt Naturvårdsverket är den senare siffran lägre, 750–1 000 lodjur.

Öje Danell uppskattar att uppemot 46 000 renar dödas av rovdjur varje år vilket halverar det antal renar som kan gå till slakt. Om rovdjurens beskattning av renbeståndet skulle öka med fem procent skulle det kollapsa om cirka 20 år, hävdar han.

– Renstammen är i akut fara och på väg mot kollaps, säger han.

Han får medhåll av Anders Blom från Svenska samernas riksförbund. Han anser att rovdjurens uttag av renar måste minska till högst fem procent av varje samebys hjord, enligt Blom en fjärdedel av dagens nivå.

Svenska rovdjursföreningen anser att SLU:s och samernas beräkningar är kraftigt överdrivna, och efterlyser ökad forskning om rovdjur och renar. Däremot är föreningen ense med renägarna om att rovdjursersättningen, som legat still sedan 1996, måste höjas. (TT)