Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjuren blir fler – då öppnar naturvårdsverket för jakt

Naturvårdsverket öppnar för jakt på varg. Dessutom vill det öka det lokala inflytandet över rovdjursjakten.
Verket kritiseras för ­båda förslagen – fast från olika håll.

– Om regeringen genomför förslagen innebär det ett kraftigt ökat hot mot både varg och järv, särskilt mot varg, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, till TT.

I dag finns drygt 200 vargar i landet. Föryngringen anses problematisk och stammen är svårt inavlad.

utredning Naturvårdsverket lämnar till regeringen sägs att det finns utrymme för annan jakt än skyddsjakt, om stammen har en tillväxt.

Verket vill också underlätta invandringen norrifrån av varg till reproduceringsdområdena för att få in nya gener, men anser inte att vargar ska flyttas in i landet eftersom det inte skulle accepteras. Några förslag på hur vandringen söderut ska gynnas finns dock inte.

Vad gäller järv kan verket tänka sig mer skyddsjakt, eftersom järven lever längre norrut.

– I det här fallet är det rennäringens intressen som går först, säger Susanna Löfgren vid verkets viltförvaltningsenhet.

Samtidigt ska länsstyrelserna i större utsträckning få besluta om skyddsjakt, vilket i dag Naturvårdsverket gör – förutsatt att de nationella målen om stammarna upprätthålls. Länsstyrelserna ska också få bestämma mer över annan jakt på stora rovdjur – som framöver ska kallas ”förvaltningsjakt”.

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen att sparka bakut.

– Länsstyrelserna är utsatta för mycket starkt lokalt tryck och har tidigare vikt ner sig gång på gång, säger Karlsson.

Men Svenska Jägareförbundet tycker tvärtom – att det lokala inflytandet blir för litet.

– Man missar helt den politiska demokratiska tanken om att besluten ska ligga nära människorna. Här är besluten helt tjänstemannaförankrade, säger förbundsordförande Torsten Mörner till TT.

Rovdjursfrågorna är mycket kontroversiella. Jägare och tamdjursägare anser att Stockholm toppstyr. Nu föreslås också att parterna ska ingå i så kallade Viltförvaltningsråd, som ska vara rådgivande organ till länsstyrelserna.

– De ska få en gemensam arena, i dag sitter de i olika arenor, säger Löfgren.