Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdrift på orörd natur i Gräftåvallen

Annons

Vindkraft i Dalåsen AB kommer att ansöka om tillstånd att uppföra en vindpark på 60 vindsnurror i Gräftåvallen i Bydalsfjällen.

Vindparken som ska ligga vid foten av Oviksfjällen har tidigare mött stort motstånd, men ansökan ska ändå lämnas in.

Vindparken kommer inte bara att påverka turismen och de boende i området, parken och dess kraftfullt blinkande ljus kommer synas från såväl Östersund som Hackås och från många andra delar av Storsjöbygden.

Med vindsnurror på 220 meters höjd, vilket är betydligt högre än vad som byggts tidigare, kommer vindparken dominera landskapsbilden och den tysta och stilla fjällmiljön kommer att trasas sönder av omfattande ljus- och ljudpåverkan.

Att anlägga en vindpark, som i det här fallet är att jämställa med en industrianläggning, i en miljö som är att betrakta som ett världsarv med orörd ursprungsmiljö är ett hån mot kommande generationer.

I en rapport som Länsstyrelsen i Gävleborgs län låtit göra konstateras att vindkraftsetableringar påverkar omgivningen genom sin storskalighet, färg, ljus, ljud, skuggeffekter och rörelse.

Enligt rapporten är landskap som präglas av få spår av människan känsligare för påverkan av vindkraft. I kuperad terräng och snörika landskap med få naturliga bakgrundsljud ökar ljudpåverkan och i vinter- och kvällsmörker upplevs vindkraftverkens ljuseffekter som ett industriellt inslag.

Enligt rapporten är påverkan som störst i landskap dit människor söker sig för att uppleva tystnad, lugn och orördhet.

Enligt Europeiska landskapskonventionen som trädde i kraft i Sverige 2011 kräver stora förändringar i landskapet en förankring hos de som bor och rör sig i området.

Konventionen understryker att landskapet är en gemensam tillgång och ett gemensamt ansvar. I landskapet möts många olika värden och tillgångar – kulturella, ekologiska, estetiska, sociala och ekonomiska. En etablering av en vindpark i Bydalsfjällen skulle stå i direkt strid med konventionen.

De företag som lever på fjällturism, vintersportsaktiviteter, jakt, bärplockning och annan rekreation kommer att tappa alla möjligheter att fortsätta driva sin verksamhet.

Även rennäringen får ett alltmer krympande utrymme för sin verksamhet. Den gryende marknaden med turister från andra länder som inte har några ursprungsmiljöer och vild natur kvar och som söker tystnad, stillhet och unika naturupplevelser kommer att avstanna.

Politikerna i Bergs kommun har nu frågan i sin hand. De har tidigare varit positiva till prospekteringen av vindparken, men efter att förslaget har mött omfattande kritik hoppas vi att man nu lyssnar på experter, boende, näringsidkare, turister och andra som rör sig i området.

Kommunen är inte bunden av sitt tidigare ställningstagande, och vid den ansökan som nu görs ska kommunen besluta att säga ja eller nej till parken.

Vi hoppas att politikerna väljer rätt beslut som leder till en positiv utveckling för kommunen.

Carola Olsson och Anneli Andremo

Fjällgården Gräftåvallen

Familjen Toftegaard

fastighetsägare i Gräftåvallen

Lasse Sällström

vd Bydalsfjällens Lift AB

Rickard Svedjesten

näringsidkare Gräftåvallen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel