Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rullande kontor ska locka fler till försvaret

Ett mobilt rekryteringskontor ska locka fler till Försvarsmakten.

– Det är första gången det provas och vi har ingen aning om hur det går, säger Thomas Wennström.

Annons

På måndagen var det premiär för Försvarsmaktens nya söksystem.

– Via Försvarsmaktens hemsida kan man nu söka lediga tjänster och till den grundläggande militära utbildningen, GMU, kontinuerligt. Tidigare kunde man bara söka under vissa perioder, berättar Thomas Wennström som är yrkesvägledare inom Försvarsmakten i Jämtland.

Som ett led i marknadsföringen av det nya söksystemet turnerar Försvaret länet runt med ett mobilt rekryteringskontor i form av en specialbyggd lastbilstrailer. Här kan intresserad allmänhet få information om vilka lediga jobb som finns att söka och dessutom prova på att göra ett enklare test.

– Tidigare har vi egentligen fått överkvalificerade soldater som vi sedan har haft svårt att behålla. Med det nya söksystemet hoppas vi att matchningen blir bättre och att soldaterna stannar längre, säger Thomas Wennström.

Under en tvåveckorsperiod kommer länets centralorter att besökas och rekryteringsturnén sker i samarbete med arbetsförmedlingen.

– Ett jobb inom Försvarsmakten kan vara ett alternativ för arbetslösa ungdomar. Att göra GMU i tre månader kan vara ett bra sätt att testa, säger Håkan Åsberg, arbetsförmedlare i Östersund.

Och han poängterar att erfarenheter från Försvaret ofta kan ses som en bra merit när man söker jobb hos civila arbetsgivare.

– Det är många arbetsgivare som har en relation till Försvaret sedan värnplikten.

Att rekrytera heltidsanställda soldater har, enligt Thomas Wennström, inte varit något stort problem, det stora behovet har legat bland deltidssoldaterna.

– Med den här rekryteringsturnén vill vi visa att Försvarsmakten fortfarande finns i länet.