Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rullande rootsy-revy tar sig an Östersund

Nu rullar den in, americana-festivalen Rolling rootsy revue med Doug Seegers i spetsen. På fredag ska svenska och internationella artister inta Gamla teatern, alla tillhörande toppskiktet av den allt populärare americana-musiken.

Bakom den ambulerande festivalen står IF Popgeni och Rootsy Live i samarbete med Estrad Norr, kulturhuvudstaden Umeå 2014, Sensus och Gamla teatern.

– Det var inget snack när Rootsy ringde oss och frågade om vi skulle anordna en festival. Americana är en genre som växer och går neråt i åldrarna, säger IF Popgenis Björn Bostrand.

Första släppen var Jason Isbell & the 400 unit, en av americana-musikens mest hyllade stjärnor, och Doug Seegers, den hemlöse gatumusikern från Nashville som upptäcktes genom SVT:s "Jills veranda".

– Seegers är väl festivalens största skräll. Vi hade ett möte där vi pratade om just honom, "Jills veranda" och hur häftigt det vore att få hit honom. Två dagar senare ringde Björn Pettersson på Rootsy och sa att Jill Jonsson hade hört av sig till honom.

Festivalbiljetterna sålde slut på 36 timmar när nyheten om Seegers kom folk till kännedom.

– Jag tror vi hade sålt slut ändå, men det hade nog tagit lite längre tid, säger Björn Bostrand.

Han är dock medveten om att många har köpt biljett för att se Seegers, men uppmanar till att även se resten.

– Det är synd att missa något av banden, försök få en glimt av allting.

Han berättar att Seegers var i stan för två veckor sedan för att repa och nu befinner han sig ute på vägarna med sitt jämtländska kompband och Ellen Sundberg som förband.

– Jag har sett några liveklipp och det låter riktigt bra. Seegers tycker det är roligt med ett ungt band.

• Vad är storheten med Seegers?

– Enkelheten. Han kan konsten att skriva låtar på tre ackord.

• Är det kört att få tag på biljetter?

– Ja, tyvärr är det slutsålt.

• Vad sker för Popgeni efter festivalen?

– Då ska vi utvärdera och mobilisera kraft. Vi har haft en lite besvärlig vår med konserter som har gått back. Så det är inte hundra att vi fortsätter. Men vi får se.