Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rullande skrothögar på länets vägar

Åker du i en importerad bil? Då finns risken att du åker i en skrothög som inte borde få rulla på våra vägar.

Annons

Uppgifterna bygger på bilstatistik från Carfax som kartlagt alla bilar i landet. Carfax samarbetar med polis och myndigheter för att bekämpa bedrägerier och säkerställa trafiksäkerheten.

Där framgår att 184 bilar i länet har skrotats i andra länder. I första hand handlar det om bilar i USA, som därefter har skeppats över till de baltiska länderna där de snyggas så pass att de därefter kan säljas i Sverige.

– Chassinumren slipas ofta bort och byts ut, man byter ut trasiga delar, lackar om dem - och säljer dem som importbilar bland annat till svenska köpare, säger till Mittnytt Håkan Lindberg, Carfax Sverigechef.

Många av bilarna är trafikfarliga och borde inte rulla på vägarna. Nio av bilarna har varit skrotade. En bil är dessutom rapporterad skrotad men är ändå lagligt registrerad i Jämtland.

Av Sveriges 4,3 miljoner bilar har 65000 importerats från USA. Av dessa har 9633 varit med om allvariga incidenter i USA. 1,9 procent av dessa bilar eller 184 stycken är registrerade i Jämtland, enligt Carfax uppgifter.

184 av de jämtländska bilarna har varit med om allvarliga incidenter innan de importerades från USA. Många av dem är trafikfarliga och borde inte rulla på vägarna. Nio av bilarna har varit skrotade. En bil är rapporterad stulen men är ändå lagligt registrerad i Jämtland.