Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rundgång kommer igen

Att bredda utbudet är en av utvecklingsfaktorerna av festivalen som föddes förra året. I år blir det repris – möjligen till och med två gånger.

Som ÖP tidigare rapporterat arrangeras minifestivalen Rundgång Fågelsång återigen. Årets upplaga blir festivalens andra, och den ligger ungefär en månad senare än förra året.

– Vi ville hitta rätt kombination av band, så vi väntade till vi var nöjda tills vi hittade det utbud som vi kan stå för. En mix av gamla hjältar och nya artister med ett eget uttryck – en tanke har från början varit att hitta en balans mellan det, säger Morgan Hall som är en av festivalens initiativtagare.

Han är en musikälskare av rang, och drev under många år skivbutiken Skivhörnan i centrala Östersund. Numer arbetar han bland annat med egna klubben Corazon, Östersunds bluesfestival, Popgeni och Storsjöyran.

Morgon Hall och de andra började med arbetet inför årets festival i höstas.

– Det är vi som arrangerar Corazon som gör detta tillsammans med studieförbundet Sensus. Efter att ha kört Corazon kändes det som ett naturligt steg att ta. Vi ville prova att anordna en mini-festival – en kväll med flera band där man går över genre-gränser och har fruktansvärt roligt.

Deras tanke var från början var att få festivalen till en återkommande kväll, och redan i vinter kan det faktiskt bli av igen.

– Om att det inte går käpprätt åt skopgen, så kör vi även i december. Kanske fredagen eller lördagen innnan jul, säger Morgan och fortsätter:

– Rent ekonomiskt gick det inte riktigt ihop förra året, men inte heller så mycket back att vi inte törs köra igen. Jag tror att man måste jobba in arrangemanget.

Om man tycker att fjolårets version blev likriktad med rock, så är det mer spritt i år:

– Vi vill boka den sortens artister som saknas i Östersunds musikutbud. Tidigare var krögarna bra på att boka hiphop och klubbmusik, men så är det inte längre. Vi vill fylla glappen som finns i stadens musikutbud.

Men det är inte bara etablerade namn på nationell nivå som är aktuella. I utbudet vill arrangörerna även ha med lokalkopplingar. I år i form av Kuda och Atleyeah!

– Det är också viktigt att ha lokala talanger som håller en hög nivå – vi tar inte med lokala akter bara för att, säger Morgan Hall.

På ett personligt plan har Morgan Hall en speciell favoritbokning i år:

– Jag är fruktansvärt nöjd med Alonzo Fas 3. KSMB är ett av de största banden någonsin i svensk musikhistoria för mig.

Bandet består bland annat av sångaren Michael Alonzo – känd även från punkbanden KSMB och Stockholms negrer – samt Nicke Andersson från exempelvis Hellacopters och Imperial state electric.