Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusning när sista deklarationerna lämnades in

I går var sista inlämningsdagen för årets inkomstdeklaration. Redan vid lunchtid rådde det rusning in och ut genom Skatteverkets dörrar på Köpmangatan i Östersund, en liten kö hade bildats framför brevinkastet och rådgivarna som stationerat sig på trottoaren hade inte en lugn stund.

Annons

En av rådgivarna, Jenny Moberg, svarade på funderingar och frågor kring avdrag och blanketter. De vanligaste frågorna rörde K5-blanketten, försäljning av småhus och en del dök upp för att få nya papper utskrivna:

– En del har tappat bort sina papper och kommer i sista sekund på att de måste ha nya och andra är kanske ute och reser i området, och kan av förklarliga skäl inte komma åt sina dokument som skickas till hemadressen.

Enligt Jenny Moberg är det i år 600 000 färre som deklarerar genom att lämna in sina papper på det gamla vanliga viset. Allt fler har förstått fördelarna med att deklarera via telefon, sms och internet.

– Det är väldigt få unga personer som lämnar in sina papper, majoriteten är över 45 år. Men om det beror på om de deklarerar för näringsverksamhet, eller bara inte har tillräckligt med kunskap för att deklarera på något annat vis vet jag inte. Hur man går tillväga för att skaffa sig ett bank-ID är inte självklart för alla, förklarade hon och återgick till tre lätt stressade deklaranter som stod i kö.