Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ruth vann upphandling mot vårdjättarna

I konkurrens med privata vårdjättar vann Ruth Gärdin-Berglund och fick ett eget äldreboende.
– Jag ville komma med tårta direkt, säger hon.

Hon är spudlande glad timmarna efter att kommunen meddelat att hon vunnit entreprenaden av äldreboendet på Rådmansgatan.

Egentligen hade Ruth Gärdin-Berglund velat rusa över med tårta till personal och äldre, men så går det ju inte till. Kommunen måste först informera, det vet hon och det är först i höst hon formellt tar över.

Ruth Gärdin-Berglund var kommunens drömkandidat när upphandlingen satte igång för två år sedan. För den här gången ville politikerna att det skulle bli enklare för mindre företag att kunna ta på sig entreprenad inom äldreomsorgen. Inte bara vårdjättar som Carema och Attendo skulle vara självklara kandidater.

Men hade det inte varit för att också hon jobbat inom stora vårdjättar hade hon aldrig klarat av att lämna anbud, säger nu Ruth Gärdin-Berglund.

– Upphandlingen är så jobbig att man inte lämnar anbud om man inte har sysslat med det förr. De stora bolagen har ju hela staber som gör sådant.

Hon har varit ålderdomsbranschen trogen sedan hon började som vårdbiträde när hon var 18 år. Hon har jobbat som sjuksköterska och som verksamhetschef, bland annat på Myran som är ett annat boende i Östersund. Sedan 1989 har hon haft egen firma som organisationskonsult och blivit inhyrd av en annan vårdjätte, Riksbyggen.

– Men jag har också hyrt ut mig själv som syrra. Och jag har varit chef för läkarna på psyket och jobbat extra på Frösö behandlingshem.

Hela tiden har drömmen varit att driva eget äldreboende. Och nu blir det alltså verklighet. Företaget Strukturrutan AB med vd Ruth Gärdin-Berglund tar över Rådmansgatan från Carema.

– Jag upplever att de stora vårdföretagen är så stora att de inte har något hjärta i äldreomsorgen, men jag vill att man ska komma tillbaka dit där hjärtat finns med. Då måste personalen ha medinflytande eftersom det är de som är närmast brukarna. Jag tycker också att vi behöver få tillbaka sjuksköterskorna i vårdarbetet.

Maria Lindholm