Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rutinerna skärps efter att Ellinore tog sitt liv

Jämtlands läns landsting har kartlagt händelseförloppet och funnit brister på flera punkter i sjukvården dagarna innan Elllinore Ölmerud tog sitt liv 21 februari förra året.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gjort en bedömning utifrån den lex Maria-anmälan som landstinget lämnade in efter Ellinores död.

Landstinget har angett att de medicinska specialiteterna på sjukhuset har tagit fram bättre rutiner vid suicidmisstanke, tidigare saknades det för situationer när patienten tackat nej till psykiatrisk konsultation.

Av IVO:s utredning framgår också att primärjouren inom psykiatrin inte tillräckligt har följt de rutiner som finns i psykiatrins suicidvårdsprogram.

I utredningen bekräftas att primärjouren inom psykiatrin inte kom åt journalen i hemmet, men hade kunnat få information genom att kontakta sjuksköterska på avdelningen.

Närstående har inte kontaktats och det beskrivs som oklart varför ingen hörde av sig till Ellinore dagen efter att hon lämnat psykiatrin. Bland de brister som landstinget har angett finns också otydlighet i kommunikationen mellan jourerna inom psykiatrin och medicin.

Landstinget har redovisat för IVO vilka åtgärder som vidtagits. Rutinerna inom centrum för medicinska specialiteter har uppdaterats för att bättra kunna hantera misstanke om risk att patienter skadar sig själv och psykiatrin har gjort en genomgång av suicidvårdsprogrammet. Vikten av att utarbeta vårdplaner poängteras och en checklista har tagits fram för att användas som stöd vid telefonkonsultation.

Av IVO:s beslut framgår också att fast anställda läkare inom psykiatrin förses med så kallad VPN-dosa för att de ska komma åt journaler från hemmet när de har jour.

IVO skriver avslutningsvis i beslutet att landstinget har gjort en tillräcklig utredning av händelsen och att adekvata åtgärder har vidtagits.