Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rutorna ska räcka till både hemma- och bortalag

Annons

, jag är långpannebakerska också. De tu hör ihop, för bakuppdragen är många.

Skoldiscot, bandyserveringen, fotbollsfikat, föräldramötet. ”Saft fem kronor, hembakt tio kronor.”

Att baka i långpanna är ett måste – det ska gå fort och räcka till både hemma- och bortalag.

Men efter den tionde plåten med Mockarutor så började jag misströsta. Det måste finnas något annat gott man kan fylla formen med. Det vad då jag hittade igen min nya Hushållsbibel – Långpannans lov. (Av Anna Braw, Libris förlag.)

Frasen ”klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten” återkommer som ett mantra och boken är full med recept på goda rutor från hela landet. (Bland annat ett brödrecept från Ottsjö.) Bärrutor, Marängrutor, Sesamrutor, Toscarutor, Äppelrutor och Mazarinrutor. Läckra rutor som räcker till många.

Och frågar du mina söner, kakmonstren, om vad som är knepet för att få till en riktigt bra långpannekaka, så vet jag vad svaret blir:

– Dubbel glasyr!

kakmonster i stan, närmare bestämt i Torvalla. I dagens bilaga möter du Elin Olars som skapar de mest fantastiska bakverk. Allt fotograferas och läggs ut på bloggen.

– Man ska inte tänka för mycket eller analysera sönder det. Man ska bara göra, resonerar Elin som tycker att det är avkopplande att baka.

Jag tycker också det är avkopplande att baka. Om jag slipper disken.