Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rutschkanan stängs av efter olyckor

Bara nu i sommar har åtta olyckor inträffat i rutschkanan ”Magic eye”. Nu har chefen på Storsjöbadet Martin Zetterström stängt av rutschkanan.

Bara i sommar har åtta olyckor inträffat i rutschkanan. Bara den senast veckan har sex olyckor inträffat. Senast i måndags inträffade en ny olycka då ett par i 50-årsåldern välte. Mannen klagade efteråt på att han hade ont i nacken och fick föras till sjukhuset.

– Det känns inte bra. Ett flertal fall har skett där. Därför måste vi undersöka det. Vi stänger av den som en försiktighetsåtgärd, säger Martin Zetterström.

Han berättar att det framför allt är under somrarna som det inträffar olyckor i rutschkanan. Det beror på att det är mycket folk där då.

– Olyckor händer när mycket folk är i rörelse. Det är jättetråkigt någon gör sig illa. Olyckor händer överallt inte bara på Storsjöbadet, säger han.

Han räknar med att det i genomsnitt under somrarna sker en olycka i veckan.

Innan olyckan i måndags tyckte inte Martin Zetterström att de kunde göra något mer för att öka säkerheten i ”Magic eye”. Han hade då inte kontrollerat statistiken.

– Spänningen att det går fort en del av tjusningen. Det är en avvägning om hur rolig den ska vara. Visst skulle vi kunna göra rutschkanor som är helt idiotsäker och inte lutar något alls, men då skulle ingen åka den, säger han.

Claudia Dear och hennes pappa Stephen tycker att det skulle var badvakter både uppe i tornet där besökarna åker samt där nere där de kommer fram.

– Att ha badvakter ståendes överallt på varje givet ställe är inte görligt. I en idealisk värld skulle vi ha haft badvakter överallt. Men det är arbetsintensivt och kostsamt att ha personal överallt, säger Mikael Zetterström.

Familjen Dear är också kritiska till att de inte tog upp uppgifter på Claudia, utan var bara intresserade av hur gammal hon var.

– När det inträffar något allvarligt tar vi upp personuppgifter. Det hade varit bra att ta det på alla. Men vi tar inte namn och personnummer på någon som bara slagit i foten i trappan, säger Martin Zetterström.

Men efter att han kontrollerat statistiken säger han:

– Det är ovanligt många. Vi måste undersöka det.

Nu ska Storsjöbadet undersöka om det är något som inte stämmer med banan. De ska kontrollera med tillverkaren av rutschkanan, tillverkaren av ringarna samt kontrollera vattenflödet för att se så att allt är i sin ordning. De ska även kontrollera underlaget.

– Vi har provåkt för att se om det är någon skillnad. Och det var det inte. Vi ska testa lite olika varianter, säger Martin Zetterström.

Han vet inte när banan kan öppnas igen.