Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryggprotest väntar Åkesson i Östersund

På onsdag blir det politisk hetluft i Östersund. En statsminister, en finansminister och en partiledare som minst 500 har lovat vända ryggen.
– Vi har ansvar för att alla allmänna sammankomster ska kunna genomföras, säger Peter Moberg, biträdande operativ polischef som ställer upp med fler poliser än vanligt.

Annons

Jimmie Åkessons resa genom Sverige kantas numera av en tyst vägg av ryggar. Så vill också två killar i Östersund, Hannes Nygård och Nisse Sandqvist, att protesterna ska genomföras på Stortorget. Yttrandefriheten ska respekteras, men Jimmie Åkesson ska inte räkna med att få tala emotsagd, menar Nisse Sandqvist.

Hannes är inte partipolitiskt engagerad medan Nisse är vänsterpartist. Men detta är inget partiarrangemang, säger han.

– Sossar, moderater och centerpartister och alla möjliga har sagt att de kommer.

Genom att tyst vända Sverigedemokraternas ledare ryggen visar man respekt för rätten att tala samtidigt som man protesterar mot innehållet i talet, resonerar Nisse Sandqvist.

– Man ska inte få uttrycka sig rasistiskt hur som helst. Något måste göras. Vi är inte till freds med att Jimmie Åkesson åker runt och hetsar. Vår poäng är att du inte får sprida rasistisk dynga utan att stå oemotsagd.

Hur vet du exakt vad han kommer att säga i sitt tal?

– Jag baserar det på Sverigedemokraternas politik. Och vi är inte där för att lyssna utan tvärtom - visa att vi inte vill höra.

Fler än 500 har hittills accepterat inbjudan till manifestationen vid lunchtid. Ett 20-tal poliser ska ha koll på ordningen. Både Jimmie Åkessons och manifestationens.

– Det är lite högre bemanning än vanligt. Poliserna får väl rikta sin uppmärksamhet dit det behövs, säger Peter Moberg som svar på frågan åt vilket håll poliserna ska stå vända.

Exakt var Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ska dyka upp är inte bestämt men bägge kommer att delta i EU-valskampanjen i Östersund samma dag.