Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rykande men rofyllt firande i Rissna

Flaggor i full vift, barn som sjunger, en farbror som spelar dragspel och en rådig kvinna som springer mellan bordet för att se till att allt fungerar.
Scenariot kunde lika gärna vara ett midsommarfirande eller ett gediget 75-årskalas, men här handlar det i stället om en speciell begivenhet med stolta anor.

Annons

Det ska inte stickas under stol med att Jämtlands nationaldag fört en tynande tillvaro, och inför årets firande avslog exempelvis Östersunds kommun ett medborgarförslag om att pryda sina flaggstänger med den jämtländska flaggan. I Rissna är det däremot ingen tvekan. En gång per år bjuds byborna i Norlbygda-Rissnabygden in till kolbullekalas och nationaldagsfirande med de jämtländska färgerna högt i skyn.

– Det här är 21:a året vi firar på det här sättet, och det betyder att vi är myndiga med gamla mått mätt, säger Bo Lindgren där han står vid grillen och levererar kolbullar på löpande band.

Bredvid honom står Margita Gustafsson, som är ordförande i Rissnaortens Hembygdsförening. Enligt ryktet har Margita ett finger med i det mesta som sker i bygden, och hon beskrivs som en eldsjäl utöver det vanliga.

– Äsch, jag har många medhjälpare, säger Margita där hon står och tar betalt för kolbullarna, som hon gissar kommer att landa omkring 60 stycken för dagen.

Men hur ligger det då till egentligen. Är folket i Rissna osedvanligt republikanska som lägger ned så stor möda på nationaldagsfirandet?

– Nja, det är mest på skoj och för att vi ska kunna samlas kring något. Jag är mer traditionalist än republikan, säger Margita och ler.

Hon gläds över den livskraft som spirar i bygden, och berättar att det är något av en babyboom i Rissna. Som ett brev på posten så kommer dessutom en barnaskara från föräldrakooperativet Busbua intågandes precis när hon avslutat meningen. De tar genast ton och hinner sjunga både "Lille Skutt" och "Heja Bamse" innan de börjar leda allsången av Jämtlandssången.

Och det är precis så det går till i Rissna.