Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rymddrömmen haltar

Rymdobservatoriet i Gäddede har kraschlandat. Tillfälligt. Efter flytten från Brännklumpen skickades teleskopet på reparation till Tyskland och nu i sommar har åskan slagit ner, men fortfarande lever drömmen om stjärnprojektet.

Det är föreningen Forum Frostviken som äger anläggningen, som numera är placerad i anslutning till planetariet vid campingplatsen i Gäddede. Och rymdintresset består, i sommar är det många som hört av sig till turistbyrån för att ta reda på om det finns några aktiviteter i gång under sommaren.

– Drömmen vore ju att någon eldsjäl flyttade hit, som kunde undervisa och visa upp observatoriet, säger Kicki Stenvall, som är chef för turistbyrån i Gäddede.

Det var läraren Olle Pålsson som tog initiativet när projektet drog i gång 2006. Den ekonomiska föreningen Forum Frostviken sökte och fick EU-pengar och bygdeavgiftsmedel för att bygga observatoriet och ställa upp teleskopet på toppen av fjället Brännklumpen, på 772 meter över havet. Med placering visade sig vara svårtillgänglig och svårskött, därför blev det helikopterflytt ner till campingen 2012.

Men sedan dess har det varit svårt att få fart på verksamheten.

– Vi vill att det ska fungera, för det finns folk som har intresse. Jag har visat upp observatoriet några gånger i sommar, men det är svårt att hinna med, säger Kenth Larsson från Forum Frostviken.

Under sommaren har det varit mycket åsknedslag i området och det är den troliga orsaken till att observatoriet inte fungerar som det ska nu. För Forum Frostviken är det för kostsamt att skicka efter en reparatör. Men förhoppningen är att få det att funka igen i höst.

Men det behöver även kalibreras mot stjärnhimlen. Något som fotografen Göran Strand, från Östersund, kommer att hjälpa till med nu i september. Han tycker att det är en anläggning som skulle kunna användas mycket mer.

– Det är unikt att det finns en koppling mellan observatoriet och planetariet. Förhoppningen är att i höst få i gång kameran så att man kan visa upp och styra teleskopet inifrån visningslokalen, säger han.

Även Göran Strand påtalar att det behövs någon i Gäddede som har kunskapen och intresset att ta sig an utrustningen.

– Det är en hyfsad kunskapströskel för att kunna felsöka om något krånglar, säger han.

Men det är inte bara under sommarsäsongen som folk hör av sig till turistbyrån. För det är under den mörka årstiden som observatoriet kommer till sin rätt, under hela året får de många mejl och telefonsamtal. Det är flera utländska föreningar som hört av sig.

– De vill ha samarbete i utbildnings- och undervisningssyfte, där teleskopet skulle kunna användas på distans via internet, säger Kicki Stenvall.