Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryss misstänks för inblandning i imamdådet i Strömsund

En 37-årig ryss har häktats i sin frånvaro, misstänkt för inblandning i mordförsöket på imamen Obid Nazarov i Strömsund, rapporterar SVT Jämtland. Mannen anklagas för anstiftan av mordförsök, alltså för att ha förmått någon annan att begå brottet. (TT)

Häktningen är formellt nödvändig för att mannen ska kunna begäras utlämnad från Ryssland.

En uzbekisk man, 37 år också han, dömdes i tisdags till livstids fängelse för att 2012 ha försökt skjuta ihjäl Nazarov, regimkritisk landsman till den dömde. Då 54-årige Nazarov sköts i bakhuvudet i trappuppgången till sin bostad, fick svåra skador men överlevde. Mordförsöket skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands, bedömde hovrätten för nedre Norrland.

Åklagaren i målet har visat att flitiga telefonkontakter förekommit mellan den dömde och den nu häktade mannen. Ryssen har också enligt åklagaren löpande satt in pengar på uzbekens konto för dennes utgifter i Sverige.

Läs mer: Hovrätten skärper straffet för mordförsök på imamen

Läs mer: Mordförsöket på imamen – så gick det till

Läs mer: Fler artiklar om Imamdådet