Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysslands dödade fiender var nyttigare för Putin som levande

Natten till i går dödades Oleksandr Muzytjko. En frontfigur för den högerextremistiska ukrainska organisationen Pravy Sektor, Högra sidan, som svarade för en stor del av våldet från demonstranternas sida under upproret på Majdan i Kiev.

Annons

Hur Muzytjko dog är än så länge höljt i dunkel. Å ena sidan uppgav det ukrainska inrikesdepartementet att han sköts av polis i staden Rivne sedan Muzytjko ska ha öppnat eld mot sina förföljare. Å andra sidan hävdade lokalbefolkning att Muzytjkos bil stoppades av okända fordon och att han sköts på platsen.

Oavsett hur han dog lär få utanför de egna leden sakna Oleksandr Muzytjko.

För den som försökte följa utvecklingen på den kaotiska Majdan blev han efterhand en allt mer framträdande figur. En hatets apostel och en utomordentligt effektiv soldat som deltagit på tjetjensk sida i de båda krigen där på 1990-talet. Av Moskva anklagad för att ha torterat och dödat tiotals tillfångatagna ryska soldater.

Muzytjko förvaltade det värsta arvet från den ukrainska historien. 2007 lovade han att fortsätta kampen mot "kommunister, judar och ryssar" så länge han levde. I början av mars krävde en ledamot av det ryska parlamentet att Ryssland skulle strunta i sin egen efterlysning av Muzytjko för krigsbrott och i stället följa den israeliska skärhetstjänsten Mossads exempel och låta döda honom och Högra sektorns ledare Dmytro Yarosh på plats.

Kanske var det just vad som hände i förrgår natt.

En vecka tidigare dödades en annan av Rysslands mest oförsonliga fiender, den islamistiske tjetjenen Dokku Umarov, under former som hittills inte klarlagts. Umarov hade beordrat de senaste årens självmordsattacker långt inne i Ryssland och svurit på att göra allt för att stoppa vinter-OS i Sotji. Därav blev inget, och nu är frågan vad som händer med det väpnade motståndet mot ryssarna i Kaukasus.

För president Putin lär Muzytjkos och Umarovs död kortsiktigt betyda åtskilliga goodwill-poäng på hemmaplan. Vad särskilt Muzytjkos död kan betyda på längre sikt är svårare sia om.

Om den ukrainska högerextremismen fortsätter frodas på samma sätt som fram till Janukovytjs fall kan situationen i landet snabbt kunna urarta. Något som Sveriges utrikesminister tycks blunda för.

Carl Bildt vägrar att etikettera det högerextrema partiet Svoboda som har fyra ministerposter i landets nya regering. "Uppenbarligen är de starka nationalister" sa Bildt i radions klargörande lördagsintervju den 15 mars. Men han betackade sig för att "spela med i den ryska propagandan."

Bildt lär med tiden bli rätt ensam om han insisterar på att den som kallar en högerextremist för en högerextremist är en del av Putins propagandakrig mot Ukraina.

Även svenska nazister är nu på plats i Kiev.

I dag lär de begråta Oleksandr Muzytjko. Men även Putin borde sakna honom.

När det gällt att mobilisera stöd på hemmaplan för Krimockupationen har nog få fungerat bättre som draglok för Rysslands president än den ständigt lika hot- och hatfyllde våldsmannen.

"Inga nazister på våra gator" – känt kamprop från svensk vänster, som ofta sätter nazistämplar lite hur som helst. Men på Kievs gator patrullerar svenska högerextremister för att upprätthålla ordningen i staden.