Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S, C och MP vill spara på de äldre

Jag och min moderata partivän Lise Hjemgaard Svensson har i en motion föreslagit att vård- och omsorgsnämnden ska undantas från fortsatta besparingar.

Vi vill även att nämnden får en buffert, så vi kan klara oförutsedda kostnadsökningar. Det kan till exempel vara människor som plötsligt drabbas av olyckor och behöver omfattande vårdinsatser.

Ett sådant ärende i nämnden kan innebära utgifter på flera miljoner kronor. Det finns inga reserver för att möta sådana nya kostnader, utan nämnden tvingas spara på annat håll – om det ens går.

Därför var det glädjande när jag och Lise fick stöd för vår motion av både av kommunens tjänstemän och nämndens ledamöter.

Däremot var det med bestörtning och förvåning vi läste att S, C och MP röstade nej när kommunstyrelsen skulle ta beslut i ärendet förra veckan. Det är hedrande att förutom M, så stödde även FP och V vårt förslag.

Hur tänker S, MP och C? Deras ledamöter i nämnden röstar ja till motionen, men när frågan kommer till kommunstyrelsen ändrar deras partier uppfattning.

Nämndens ordförande, Andreas Karlsson (C), stöder förslaget i nämnden, men hans partivänner i kommunstyrelsen, Carina Asplund, Magnus Andersson och Ulf Edström, säger blankt nej.

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har konto för oförutsedda utgifter – ett konto som sällan används. Den nämnd som däremot behöver ett sådant konto får nej! Nämnden har gått med underskott varje år och det beror i stor del på oförutsedda utgifter.

Hur kan S, C och MP möta väljarna och stå för att de vill fortsätta och spara på våra äldre i Östersund? Hur tänker ni lösa underskottsproblemet när ni sagt nej till motionen som en enig nämnd och dess tjänstemän ställt sig bakom?

Lars Eliasson (M)

vård- och omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel