Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Fältarbetsgruppen kan komma tillbaka – i ny form

Trots att det är nästan tre år sedan Fältarbetsgruppen i Östersund lades ned, så är frågan ännu levande.
Moderaterna vill ha tillbaka ”Fältis” medan Socialdemokraterna vill se annan typ av förebyggande arbete mot unga i riskzonen.

Fältarbetsgruppen var ett av ämnena som kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) och oppositionsrådet Pär Jönsson (M) debatterade i ÖP:s politikerdebatt i onsdags.

Båda fick en enkätfråga från stadens gator om de kan lova att Fältarbetsgruppen i Östersund kommer tillbaka.

Båda svarade ja.

AnnSofie Andersson fick då motfrågan om ifall det inte var hon som lade ned gruppen. Hon svarade då att det var socialnämnden som gjorde det.

Andersson berättade att Socialdemokraterna hade lyssnat till ungdomspolisen som sagt att dåvarande ”Fältis” inte fungerade. Att det blev alldeles för sekretessbetonat och att det förebyggande arbetet inte blev tillräckligt bra, enligt Andersson.

ÖP pratar vidare med henne efter debatten.

– Ungdomspolisen gör ett fantastiskt jobb, och vi behöver uppsökande socialarbetare ute på fältet. Men det arbetet måste vara bredare och inte bara handla om att man ”fältar” på kvällar, säger hon.

Hon menar att man måste arbeta på ett annat sätt, bland annat på grund av ökningen av nätdroger.

– Vi har lagt i vårt budgetförslag att socialtjänsten ska kunna anställa nästa år, men det är fel att säga att vi ska återinrätta gamla ”Fältis”. Den har spelat ut sin roll och nu behöver man jobba på ett annat sätt, säger AnnSofie Andersson.

Hon berättar också om den narkotikakommission som kommunen tillsatt, och som ÖP berättat om tidigare. Den handlar om att länets kommuner, socialtjänsten, landstinget, polisen, med flera samordnar sig.

– Östersund som länets enda stad drar också till sig unga från de andra kommunerna. Hur använder vi de resurser som redan finns? säger Andersson.

Ansluten till kommissionen finns också en drogsamordnare på kommunen som tar del av aktuell forskning från Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen.

– I höst ska narkotikakommissionen lägga fram sitt förslag, säger AnnSofie Andersson.

Hur är det tänkt att en eventuell ny grupp ska se ut?

– Där har vi bland annat kontakt med forskningen, och jag kan i dag inte föregå det. Vi har bett forskarna att komma med förslag, om vad det är som är mest effektivt.

På vilket sätt ska den här eventuella gruppen jobba?

– Jag vet inte på vilket sätt. För mig är det viktigt att vi gör det här jobbet grundligt. Men klart är att vi måste ha ny personal som jobbar med det här, under bland annat kvällar och nätter. Men exakt vad det blir för arbetsuppgifter, det vet vi mer om efter att narkotikakommissionens arbete blir klart i höst. Sedan ska det vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut, säger hon.

I debatten påstår Moderaterna och Folkpartiet att du kallar den förra personalen för ”fel” respektive ”dålig”?

– Den är från socialnämnden som jag har fått mig information till del, om att fältarbetet och samarbetet med polisen behövde förändras. Att man måste vara mer aktiv i det förebyggande arbetet, och hitta de unga innan de börjar använda droger.

Var det alltså så att ”Fältis” ofta mötte dem när missbruket var ett faktum?

– Det vet inte jag, egentligen är det socialnämndens ledamöter du ska prata med. Jag vet att de träffade dem i ”Fältis” flera gånger innan de tog beslutet. Det är viktigt med ett förebyggande arbete, men inte att göra det så enkelt för sig som att återinföra den gamla gruppen. Arbetssättet måste förändras.

Men det är ju brådskande, eller?

– Ja. Den här mobiliseringen som görs mellan Regionförbundet, landstinget, kommunerna och polisen är bra. Att alla kan vara med och rädda våra ungdomar innan det går för långt.

Pär Jönsson (M) håller inte med om att dåvarande ”Fältis” inte fungerade tillräckligt bra.

– Nej, det har jag svårt att se eftersom nuvarande ungdomspolisen saknar Fältarbetsgruppen, säger han.

Så den fungerade jättebra?

– Jättebra vet jag inte, men den fungerade ju, säger Pär Jönsson och tillägger att nu är det i stället skolan som har fått ansvaret för att sköta det arbete som ”Fältis” gjorde.

AnnSofie Anderssons beskrivning, att det fanns problem med dåvarande Fältarbetsgruppen, det håller du inte med om?

– Nej, det får stå för henne. Om det var så att det inte fungerade med personalen då gör man väl något åt det internt, i stället för att lägga ned hela arbetsplatsen.

Den här fältarbetsgruppen ni vill införa, hur skulle den fungera?

– Den ska bedriva ett aktivt, uppsökande arbete. De ska arbeta ute på kvällar och helger.

Kristdemokraternas Ingrid Gustafsson sa under ÖP:s debatt att KD vill ha en väl fungerande fältarbetsgrupp.

Folkpartiets Pär Löfstrand sa under samma debatt att det är allvarligt att Fältarbetsgruppen lades ned.

Fältarbetsgruppen i Östersund lades ned trots stora protester vid årsskiftet 2011-2012. Men trots att gruppen i 30 år hade synts med sina röda jackor på stadens gator, i sin lokal på busstorget och ute bland ungdomarna fanns inte en enda utvärdering av vad den åstadkommit.

Det saknades också vetenskapligt stöd för att uppsökande arbete fungerade över huvud taget. Inte heller fanns någon tvingande lag för kommuner att ha ”fältisar”. Eftersom gruppen inte jobbade med myndighetsutövning kunde man spara in på den.

Besparingen blev 1 miljon kronor, och protesterna enorma. Många varnade för stora konsekvenser, men socialchefen Dan Osterling sa att det förebyggande arbetet var skolans sak, ”att det går bra i skolan är den största friskfaktorn och den bästa vaccinationen vi kan ge”.

Se hela politikerdebatten här.

Läs mer om Fältarbetsgruppen:

Debatt: ”Fältis” har spelat ut sin roll (10 september 2014)

Debatt: Ta tillbaka Fältarbetsgruppen (8 september 2014)

Nya krav på nystartat fältarbete (31 januari 2014)

Polisen positiva till narkotikakommission (3 januari 2013)

Socialnämnden kräver att narkotikakommission tillsätts (3 januari 2013)

För tidigt att se effekter av Fältarbetsgruppens nedläggning (28 september 2012)

Sista natten med ”Fältis” (17 december 2011)

Fältarbetsgruppen läggs ned (13 december 2011)