Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S för en bättre framtid

När vi socialdemokrater nu har presenterat vårt valmanifest, är det mot bakgrund av en kris som handlar om våra barn. Kunskapsresultaten i skolan faller snabbare än i något annat land i OECD och svenska barn får nu en sämre skolgång än majoriteten av barn i Europa.

Regeringen har under sina åtta år valt att lägga 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolsatsningar. Men så behöver det inte fortsätta.

Skolresultaten är avgörande för vår möjlighet att nå EU:s lägsta arbetslöshet. Mindre klasser, tidigare insatser, skickligare och bättre lärare kommer att kosta pengar, men samtidigt vara den säkraste ekonomiska placering Sverige kan göra.

Vi kommer ge lärare den kompetensutveckling, lön och frihet att utforma sina lektioner som de förtjänar. Vi ska ge läxhjälp till alla efter behov, inte efter betalningsförmåga. Och de skolor och de barn som behöver det allra mest ska få störst statligt stöd.

De investeringar vi vill göra i skolan innebär för Jämtlands län 12,8 miljoner för att minska barngrupperna i förskolan, 62 ytterligare lärare och 14 speciallärare, 44 miljoner för att göra läraryrket mer attraktivt, 107 traineeplatser på fritids, höjda barn- och studiebidrag.

Vi gör också gymnasieskolan obligatorisk, men skapar samtidigt det stöd och nya vägar som krävs för att alla ska kunna klara examen. Vi satsar på ett stort, nationellt nytt kunskapslyft för att ge människor den kompetens som krävs på en modern arbetsmarknad.

För Jämtlands län innebär det 1 356 nya platser, till vuxenutbildning, universitetsplatser, studieplatser med trainee i vård och omsorg.

Vårt vallöfte till alla unga är att införa en garanti som ger alla unga arbetslösa jobb eller utbildning inom 90 dagar. Här i Jämtlands län innebär det ett stort antal nya utbildningsplatser, och traineejobb i vård och omsorg med kombinerat arbete och studier. Vi tillför mer resurser till sjukvården, med 34 miljoner till vårt landsting.

Vi vet att Sverige har råd med förändring. Därför går vår enda skattesänkning till pensionärerna, eftersom det är en rättvisefråga att lön och pension ska beskattas lika. I stället investerar vi i skolan, jobben och välfärden.

Nu är valet ditt. Ska Sveriges framtidsfråga vara: När ska vi sänka skatten nästa gång? Eller ska den vara: Hur ger vi nästa generation en bättre framtid?

Stefan Löfven (S)

partiordförande

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagskandidat, ordförande S Jämtlands län

Ann-Marie Johansson (S)

kandidat till ordförande i landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel