Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-företrädare har dåligt minne

Inom politiken förefaller det stundom att det är en fördel med dåligt minne. Då kan man skälla på den som nu har ansvaret och glömma sina egna tillkortakommanden.

Annons

Så gjorde till exempel tre socialdemokratiska riksdagsledamöter på ÖP:s debattsida 12 mars, där man tyckte att nuvarande regering tar i för lite när det gäller förnyelsebara energikällor. Om man då tittar på vindkraften i början av seklet så hamnade Sverige rejält på efterkälken då tio–tolv länder i Europa byggde ut mer vindkraft än vad regeringen Persson med stödpartier orkade med.

Sverige ligger nu på nionde plats när det gäller vindkraftkapacitet i Europa och har segat sig förbi Österrike och Irland.

Med nu utbyggda 1 021 MW ligger givetvis Sverige långt efter världsledande Tyskland med 23 903 MW, Spanien 16 740 MW och Danmark med 3 180 MW.

Danmark, som är det enda land där vindkraften når 20 procent av den totala elproduktionen, har på senare år märkbart minskat utbyggnadstakten.

Vårt grannland i söder har Nordens högsta elpriser. (Källa: EWEA, The European Wind Energy Association)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel