Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-förslag: 66 arbetslösa ungdomar kan få jobb i sjukvården

Socialdemokraterna vill satsa på traineeplatser i sjukvården och för Jämtlands läns landsting skulle det innebära att 66 arbetslösa ungdomar skulle kunna få jobb och utbildning.

– Vi tar ansvar för både ungdomsarbetslösheten och för att det behövs mer personal i vården. Det här är ett förslag som visar att vi ser hela samhällsstrukturen, säger Ann-Marie Johansson (S), som kandiderar till uppdraget som ordförande i regionstyrelsen.

Bengt Bergqvist (S), som kandiderar till vice ordförandeposten, talar om att det här kan vara en väg att inspirera unga till jobb inom vården och han ser också traineeplatserna som ett instrument för att förbättra situationen för den befintliga personalen.

– Det kan bli bättre arbetsmiljö eftersom det blir fler som delar på jobbet, säger han.

Förslaget är en nationell satsning på 700 miljoner kronor för att skapa totalt 5 000 traineeplatser. Det sker inom ramen för den föreslagna 90-dagarsgarantin och upplägget i den här delen av "sjukvårdslyftet" är att under ett år kombinera jobb inom sjukvården med utbildning. Inriktningen ska vara mot omvårdnad eller administration, vilket är ett steg mot studier till undersköterska eller medicinsk sekreterare. Traineejobbet ska ske med yrkesintroduktionsavtal och omfattar 75 procent av heltid, i kronor handlar det om 13 200 i månaden. Resten av tiden ska ägnas åt studier.

– Vi tittar också på om vi kan betala lön för delen som handlar om utbildning, säger Bergqvist.

I det senaste S-förslaget för sjukvården ingår också att utbilda fler sjuksköterskor. Antalet platser ska öka med 700 på grundutbildningen och med 850 på specialistutbildningen under 2015-2018. Jämtlands läns landsting har ett årligt behov av att rekrytera 90 sjuksköterskor och 65 undersköterskor. Redan i dag råder brist på sjuksköterskor och det kommer att bli ett ännu större problem framöver.

– Vi behöver fler sjuksköterskor. Dels för att vårdbehoven ökar, dels för att kommer att bli stora pensionsavgångar, säger Ann-Marie Johansson.

För en tid sedan presenterade Socialdemokraterna ett liknande förslag om traineeplatser inom äldre- och funktionshinderomsorgen. Det beräknas ge 360 arbetslösa ungdomar möjlighet till jobb, även här kombinerat med studier. Teoretiskt skulle alltså 426 av länets 1 400 arbetslösa ungdomar kunna komma i jobb inom vård och omsorg, enligt Socialdemokraterna.