Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S hotar jobb i vård och omsorg

Effekterna av Socialdemokraternas politik klarnar för var dag som går. Den röda tråden som löper genom större delen av deras förslag kan kort och gott summeras på följande sätt – minskad valfrihet och jobbförstörande reformer.

Nyligen kunde vi läsa om hur det fria skolvalet skulle leva farligt under en rödgrön regering. Men det finns fler välfärdssektorer i Jämtlands län än enbart skolan som skulle påverkas skarpt av en S-ledd regering.

Vård och omsorg är en sådan sektor. I dag drivs dessa fem hälsocentraler och sju utförare i hemtjänsten i enskild regi:

• Fjällhälsan Hede/Vemdalen

• Offerdals hälsocentral

• Nya Närvården i Strömsund, Hoting och Hammerdal

• Dalco Hygien AB

• Jämtpuls AB

• Kooperativ Hotagsfjärden Ekonomisk förening

• Föllinge hemtjänst FC AB

• Lugnvik hemtjänst

• Område Norr

• Ljungen

Det är tack vare Lov (Lagen om valfrihet), vilken Moderaterna tillsammans med alliansregeringen införde 2010, dörrarna till branschen nu har öppnats för privata aktörer. Exempelvis har Jämtpuls AB i Krokom skapat 19 arbetstillfällen i sin verksamhet.

Syftet med lagen är att tillåta enskilda aktörer inom vård och omsorg i de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva sin verksamhet.

S går till val på att avskaffa reformen. Konsekvensen blir då alltså att de anställda i ovan nämnda företag måste söka efter nya jobb då företagen tvingas avsluta sin verksamhet.

Vid sidan av Lov berörs drygt 200 företag i Jämtland av rut-avdraget. S går till val på förslaget att detta avdrag ska avskaffas vilket skulle innebära ökade kostnader för samtliga av dessa. En rimlig slutsats är att företagare även inom detta område därmed skulle behöva skära ner på personal.

Jag har svårt att sätta samman de lösa pusselbitarna i det som utgör S-politiken. Man påstår sig ha som mål att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU 2020.

Samtidigt innebär partiets förslag i bästa fall kraftiga ekonomiska påslag för dessa jämtländska företag, i värsta fall att de helt och hållet tvingas upphöra.

Följden av skulle vara tydligt negativa effekter på sysselsättningen i vårt län och samtidigt minska valfriheten för gemene man. Det är ett trovärdighetsproblem när ett parti hävdar att de vill skapa fler arbetstillfällen men samtidigt driver reformer som har en rent motsatt effekt.

Vi moderater har prioriterat arbetslinjen och har valt att sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Om S vinner valet återuppbyggs bidragslinjen och trösklarna höjs plötsligt häftigt igen.

Valfrihet och fritt företagande bidrar till att skapa fler jobb i vårt län. Alternativen är tydliga – Jämtlands län behöver fler jobb, inte färre.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel