Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S i landstinget har inte fuskat med demokratin

Den 15 november beslutar landstingets fullmäktige i Jämtlands läns om att gå vidare i arbetet med att bilda en gemensam region (landsting) med landstinget i Västernorrlands län.

Av allt att döma kommer beslutet att tas med stor majoritet i landstingets fullmäktige.

Endast Moderaterna har anmält att man kommer att rösta mot förslaget även om deras förslag inte innebär ett nej till regionbildning.

Under den senaste tiden har flera debattörer kritiserat främst de politiska partierna, men även landstinget för bristande debatt i frågan och bristande informationsmaterial.  

Låt oss därför se lite bakåt i historien. Regionbildning har diskuterats i årtionden i vårt län.

Frågan var uppe första gången i slutet av 1980-talet då vi som ett av de första länen i Sverige hade frågan uppe om bildande av region.

Av olika anledningar misslyckades vi och är i dag omsprungna av, i stort sett hela landet. Först 2011 bildade vi ett regionförbund som är ett mellanled till den regionbildning vi nu strävar efter.

Frågan kom att bli högaktuell igen i och med regeringens ansvarsutredning.

Deras förslag som kom 2007 innebar att landstingen ska ersättas av större och kraftfullare regionkommuner.

Regeringen beslutade 2009 att ställa sig bakom utredningens förslag i den delen.

När vi socialdemokrater i länet insåg att vi behöver ett eller fler landsting att gå samman med, så föll sig valet med ett samgående med Västernorrland som naturligt.

Samarbetet över gränsen är redan stort för landsting, kommuner, föreningsliv och utbildningsanordnare.

Det förslag som vägde emot var bildande av ett gemensamt landsting med samtliga fyra landsting i övre Norrland. Vi fann, bland annat, att de demokratiska problemen som de stora avstånden innebär, talade starkt emot en sådan lösning.  

Vi socialdemokrater i landstingets styrelse följer det uppdrag som vårt partidistrikts förtroenderåd gett oss, att arbeta för en regionbildning med Västernorrland. Förtroenderådet består av representanter från våra kommunorganisationer.

Debatten har förts i olika delar av vår partiorganisation där alternativen har vägts mot varandra. Det har gjorts på möten som är öppna för alla medlemmar, gamla som unga, nya medlemmar, och de som varit med längre.

Socialdemokraterna i Jämtlands län ser en ny regionbildning som en viktig framtidsfråga att skapa en region med större attraktionskraft för tillväxt och utveckling av välfärden.

Fullmäktiges beslut nu på tisdag kommer att innebära att vi kan arbeta vidare med frågan. Det kommer också att finnas flera tillfällen att fördjupa sig i formerna för ett fortsatt samarbete med Västernorrland.

Socialdemokrater i landstingsstyrelsen, Jämtlands län
Harriet Jorderud                
Lena Bäckelin
Robert Uitto                    
Ann-Marie Johansson
Bengt Bergqvist         
Stefan Wikén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel