Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S köpte oppositionen i Ragunda

debatt Socialdemokraterna fick fortsatt förtroende av 51 procent av väljarna i Ragunda. Före valet var det bara positiva tongångar från S, det enda partiet som påtalade faktiska brister var AfR.

Kommunalrådets uttalande var: ”Jag ser positivt på framtiden”. AfR blev ideligen beskyllda för att ”bara” gräva.

Vad betyder ordet oppositionsparti? Ett eller flera partier som har som uppdrag att kritisera samt analysera dem som sitter i majoritet.

Redan i april månad påtalades att utvecklingen går åt fel håll, minus 4,174 miljoner kronor, vilket betyder minus 1 miljon i månaden. Men läget var lugnt enligt kommunstyrelsens ordförande.

Första budgetarbetet avslutade 16 mars och återupptogs 20 oktober. Däremellan verkade den egna valrörelsen vara viktigare.

Månadsredovisningen i september visade på ett underskott på minus 6,421 miljoner kronor.

Den 26 maj fick kommunstyrelsens ordförande frågan om det inte var viktigt att återuppta samtalen om det negativa ekonomiska läget samt budget för 2015-17. Svaret blev: ”De som vinner valet får ta hand om det”.

Budgetsamtalen återupptogs 20 oktober och varade i tre dagar, det var S och C som förhandlade med verksamheterna.

Om kommunen skulle drivas på samma sätt 2015 som 2014 var sparbetinget 34 miljoner kronor ett måste.

I kallelsen till kommunstyrelsen 11 november var det en ny budget från S som visade på cirka 8 miljoner kronor i sparbeting. Men på själva mötet kom det ännu en ny budget från S som visade på 37 000 kronor i överskott.

AfR lade sin budget som visade på 1,7 miljoner kronor i överskott utan intäkter från skogen på 2,2 miljoner, vilket S har tagit upp i sin budget med ett överskott på 37 000 kronor. S-budgeten är således underfinansierad med 1 963 000 kronor.

C presenterade sin budget dagen före kommunfullmäktige. Skillnaden mellan S och C är några tusenlappar som vanligt.

AfR anser att S har köpt sin opposition genom att rösta på C:s kandidat. Oppositionen i Ragunda består av AfR och Vänsterpartiet som tillsammans har sex mandat, C har fem.

En verksamhet kan aldrig utvecklas om man inte granskar och ifrågasätter det som inte fungerar.

Revisorerna ska enligt kommunallagens granska hela kommunens verksamhet varje år och inte som i dag, en gång per mandatperiod.

Bo Bergström, Eva Sundin

Allians för Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel