Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-ledningen funderar på skattehöjning

Den fördjupade ekonomiska krisen har fått kommunledningen i Östersund att börja tala om en skattehöjning redan nästa år.
Dessutom hotas nu bygget av den planerade ishallsarenan.

Det var i fredags vid ett möte mellan partiernas gruppledare som kommunalrådet Jens Nilsson (S) lyfte frågan om att införa en tillfällig krisskatt i Östersunds kommun.

– Vi är överens om sparpaketet för i år, men prognoserna för 2010 visar på ett förvärrat läge, och om inte regeringen gör något för att hjälpa kommunerna, så kanske vi får tänka oss en skattehöjning. Vi har haft tillfälliga skattehöjningar förut i Östersund, säger Jens Nilsson.

– Vi från Alliansen tycker att det fortfarande finns besparingar att göra, som att fortsätta konkurrensutsätta mer av äldrevården. Men även att ta mer av administrationen inom barn- och utbildningsförvaltningen, säger Carina Zetterström, oppositionsråd (C).

– En tillfällig skattehöjning är en väl enkel lösning för det brukar vara inte vara så lätt att gå tillbaka till en lägre skattenivå efter ett par år, säger Carina Zetterström.

– Vi måste ha bort minst 100 miljoner kronor i kostnader 2010, och det kan bli problem med det om inte kommer ett regeringspaket till kommunerna i höst, säger Jens Nilsson.

Moderaternas gruppledare Pär Jönsson anser att det är förklarligt att det inte kommer några pengar från staten till kommunerna redan i vår.

– Skulle det skickas pengarna nu skulle man inte få kommunerna att se över sina budgetar. Dessutom är det inte försvarbart att vi ska ha en skattehöjning bara för att vi ska ha råd att bygga en ny arena.

– Bara för att klara arenans årliga drift- och kapitalkostnader skulle det behövas 30 miljoner kronor, vilket motsvarar en skattehöjning på 30 öre, säger Pär Jönsson.

Han vill i stället se ett fortsatt besparingssamarbete där alla partier ruckar på sina hjärtefrågor, så breda lösningar hittas. Det oavsett varifrån de goda förslagen kommer.

– Nej, det gör jag bara för att vi ska kunna klara att hålla kärnverksamhet i gång, och om inte regeringen gör något för kommunerna.