Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-löften tilltalade Miuns rektor

S lovar att satsa rejält på högre utbildning om de vinner valet. Miuns rektor gillade det han hörde när Mikael Damberg besökte Östersund på måndagen, men kontrade även med egna önskemål.

1356 nya helårsstudieplatser blir det i Jämtland om Socialdemokraterna får bilda regering efter valet och 510 av dessa kommer att förläggas till Mittuniversitet. Det lovade partiets gruppledare i riksdagen Mikael Damberg när han besökte Miun för att marknadsföra Socialdemokraternas politik för universitetsledningen på måndagen.

– Kunskapsnivån är generellt sett ganska låg i Jämtland och därför är kunskapsfrågan också en viktig del av länets framtid, resonerade han och berättade att partiets plan är att sätta av 5,6 nya miljarder till ett nationellt kunskapslyft om det vinner valet.

Förlagan till den utlovade politiken är det kunskapslyft som den Socialdemokratiska regeringen genomförde på 1990-talet med goda resultat både i fråga om att få folk i arbete och den genomsnittliga löneökning som följde, i synnerhet för lågutbildade kvinnor.

– Vi vill regionalisera utbildningssystemet så att regionen kan få mer inflytande och det blir mer relevant för sina närområden, säger Mikael Damberg och berättar att det, förutom universitetsnivå, ska satsas på nya traineeplatser och vuxenutbildning i en grad som han menar kommer att få djupgående positiva effekter både för regionen och nationen. Målsättningen är att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020.

För Miuns rektor Anders Söderholm, som har tvingats skära ner 2000 utbildningsplatser de senaste åren på grund av minskade anslag lät Mikael Dambergs löften lovvärda. Samtidigt ville han vara tydlig med att han inte tänker ta någon politisk ställning i sammanhanget.

– Den positiva nyheten för oss i det här är att diskussionen om högskolepolitik kommer i gång, för som det är i dag ökar utbildningsnivåerna snabbare i storstäderna än i övriga landet och ökar den klyfta som redan finns, säger han.

Rektorns egen lilla överraskning till Mikael Damberg var en redogörelse för hur universitetet självt anser att deras verksamheter ska utvecklas i framtiden. Vilket de redan har tagit fram en plan för tillsammans med Östersunds kommun under parollen "Attraktionskraft".