Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S lovar 5 miljoner extra till hälsocentralerna

Socialdemokraterna lovar 5 miljoner kronor extra till länets hälsocentraler nästa år.
– Vi gör det för att öka tillgängligheten. Inte minst i Östersund där det är stora problem.

Det säger Ann-Marie Johansson (S), som är ledamot i landstingsstyrelsen och som kandiderar till uppdraget som ordförande i regionstyrelsen.

Då och då kommer rapporter om patienter som har svårt att komma fram på telefon till hälsocentralen eller inte får träffa läkare inom rimlig tid. I många fall slutar det med ett besök på akuten i stället. Ann-Marie Johansson beskriver löftet om de ökade resurserna som ett led i att förbättra situationen.

– Ju mer vi kan ta hand om i primärvården desto mindre lidande och besvär blir det för patienten. Och det är också kostnadseffektivt, vilket kan hjälpa till att minska det ekonomiska underskottet, säger hon.

Ungefär hälften av de 5 miljonerna fördelas på hälsocentralerna i Östersunds närvårdsområde och resten ska gå till primärvården i övriga länet, enligt förslaget. Exempelvis skulle landstinget och Nya Närvården få dela på en halv miljon i Strömsunds kommun.

Löftet från länets socialdemokrater bygger på att det blir en socialdemokratiskt ledd regering. Då får landstinget/regionen 34 miljoner kronor, varav 8 miljoner är öronmärkta för en förbättrad cancervård. De ökade resurserna till länets primärvård ska betalas av de återstående 26 miljonerna, där det också finns pengar för att förbättra omhändertagandet av barn och unga med psykisk ohälsa, enligt Ann-Marie Johansson.

– Vi vill lägga 2,5 miljoner kronor på det. Vi vill satsa på socialpsykiatriskt team och helst tillsammans med kommunerna.