Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och V behöver MP i regionen

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer av allt att döma att vara beroende av Miljöpartiet för att kunna fortsätta styra landstinget/regionen.

Annons

Det är också önskescenariot för Socialdemokraterna för att säkra en majoritet i regionfullmäktige.

– Jag hoppas att vi kan sy ihop en majoritet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och det bygger på att vi tre partier har mycket gemensamt. Inte minst när det gäller folkhälsofrågorna, säger Ann-Marie Johansson (S), som sannolikt blir ordförande i regionstyrelsen.

– Naturligtvis känns det bra att de kan tänka sig ett samarbete, säger Anna Hildebrand (MP), utan att för den skull ge något besked om hur MP kommer att göra.

MP kommer att föra diskussioner med båda blocken.

– Jag kan inte ge något svar nu, det kommer att ta någon dag. Vi måste sätta oss ner och diskutera och vi måste kunna stå för innehållet, säger Anna Hildebrand.

Socialdemokraterna tappade 2,4 procentenheter i valet till fullmäktige i Region Jämtland Härjedalen och det innebär att partiet minskar med tre mandat. Vänsterpartiet ökade med 0,8 procentenheter, men det får ingen betydelse för de fyra mandaten. Det här innebär att S och V tillsammans har 25 av de 55 mandaten i fullmäktige.

Det är här som Miljöpartiet kommer in i bilden. MP ökar med ett par tiondels procentenheter, men tappar ett av mandaten och hamnar nu på tre mandat. Och tre mandat är precis vad som behövs för att kunna bygga en majoritet tillsammans med S och V. Det skulle innebära att MP kan få ett stort inflytande eftersom de andra två partierna skulle bli helt beroende av de gröna.

– Självklart är det ett bra läge och jag tror någonstans att de tycker ungefär som oss, säger Anna Hildebrand.

Varken Ann-Marie Johansson eller Anna Hildebrand vill uttala sig säkert om styrkeförhållandena i regionfullmäktige innan samtliga röster är räknade på onsdag.