Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Östersundshem behöver äga mark

Vi kan förstå den oro och de frågetecken som rests kring Östersundshems förvärv av mark på Stadsdel Norr i Östersund.
Vi kan förstå att många undrar om priset som betalats för all byggbar mark på Stadsdel Norr verkligen är rätt.
Vi kan förstå att många undrar om det är rätt ambitionsnivå för ett kommunalt bolag.

I Östersundshems ägardirektiv, som fullmäktigepolitikerna tillsammans tagit beslut om, står bland annat att bolaget ska ”vara en aktiv aktör på bostadsmarknaden och förädla sitt bostadsinnehav genom nyproduktion, köp respektive försäljning av bostäder”. Ett bolag som Östersundshem måste samtidigt som man tar ansvar för samhällsbygget vara transparent, lyhört och ha förmågan att förankra stora och viktiga beslut hos ägaren och medborgarna. Vi är öppna för en översyn av direktiven som kan förstärka detta förtroende. Vi vill inte att den situation av misstroende som Östersundshem nu hamnat i ska upprepas eftersom markköpen och intentionen att bygga många bostäder kommer att ha stor betydelse för Östersunds utveckling under lång tid framöver.

Vår principiella syn på varför Östersundshem ska ­köpa mark och bygga bostäder är att Östersunds kommun speciellt och inlandet generellt måste våga växa. Vi som bor här måste agera för att fler före­tag, fler invånare och fler aktiviteter och evenemang kan etableras och växa här.

Vi Socialdemokrater i Östersund driver en politik som baseras på tillväxt, trygghet och fler jobb. För att det ska kunna realiseras behöver vi ta ansvar för en nödvändig utveckling och därför behövs modiga politiker, professionella tjänstemän och framsynta entreprenörer som kan ta beslut för framtiden. Tillsammans går vi mot de mål som ett enigt kommunfullmäktige beslutat genom kommunens tillväxtprogram. Målet är att vi ska vara 65 000 invånare år 2025. För att det målet ska bli verklighet behöver det byggas 330 nya bostäder varje år de närmaste tio åren. Vårt kommunala bostadsbolag Östersundshem ska vara proaktivt och stå för minst hälften av dessa bostäder - alltså 150-180 bostäder per år. För att kunna göra det behöver bolaget äga mark och det är precis vad Östersundshem nu tagit initiativ till i form av markförvärven på Stadsdel Norr och tidigare Remonthagen.

AnnSofie Andersson (S), kommunalråd

Anders Edvinsson (S), kommunalråd

Pelle Persson (S), ordförande Socialdemokraterna Östersund

Här är hela ÖP:s granskning av Östersundshems och Kindbergs affärer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel