Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-politiken skapar låsningar

SVAR: Inför kommunfullmäktige 20 mars insåg kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) att Socialdemokraterna stod ensamma om att förorda en kraftig expansion av handeln i Lillänge och Odenskog.

En expansion som skulle medföra stora kommunala utgifter (cirka 55 miljoner kronor) och som fått kraftig kritik från olika delar av näringslivet.

Ställd inför detta faktum och risken att röstas ned ströks punkten från mötet och S bjöd in till ett möte med Moderaterna, Folkpartiet och Centern för att diskutera frågan vidare. Övriga partier bjöds inte in, då de anses ha ett principiellt motstånd till ytterligare externhandel.

Vi fyra partier kom överens om att gå vidare och bestämde att återigen träffas.

Döm om vår förvåning när vi då i ÖP och LT en vecka senare, 26 mars, kan läsa en debattartikel från S, där de återigen intar den konfrontationspolitik som tidigare skapat dagens dödläge.

Det är just den besserwisser-mentalitet som artikeln ger uttryck för, som de senaste 20 åren skapat låsningar i för Östersund viktiga frågor. Vi är överens om mycket, rent av det mesta, men återkommande har S hellre skapat konfrontation, än breda diskussioner och samarbete i för kommunen stora och viktiga frågor.

Några exempel är nya nya arenan, skolnedläggningar, förskolegruppernas storlek, parkeringar i centrum och såklart handelsfrågan.

En framtidsintriktad och ansvarsfull politisk ledning av Östersund, söker inte konfrontation utan samarbete, med både andra partier och även med näringsliv, fackföreningar och andra samhällsaktörer. Det är inte på det sätt S i Östersund arbetar.

Östersund måste styras på ett konsekvent och ansvarsfullt sätt. Det vi gör i staden påverkar stora delar av länet. Beslut om handeln får återverkningar i de andra kommunerna. Vi är för handel och utveckling, men kan inte acceptera att det sker med bidrag från skattepengar som borde användas inom skolan och äldreomsorgen.

Vi anser också att man måste behandla företagen rättvist. Befintliga företag och deras utbyggnadsidéer ska mötas med samma intresse och respekt från oss politiker och kommunens tjänstemän, precis som nu skett mot ett multinationellt företags investeringsplaner.

Under 20 års socialdemokratiskt styre har Östersund vuxit med endast 252 personer och passerade nyss 60 000 innevånare. Den handel som nu planeras baseras på 65 000 innevånare. Samtidigt anger kommunens budget en årlig befolkningsökning på 200 personer. Med andra ord en handel för den befolkning vi kanske har om 25 år. Hur går det ihop?

S, C och MP beslutar om miljonbesparingar som medför skolnedläggningar och skriver in fler barn i förskolan. Samtidigt är vissa politiker beredda att ta kommunala utgifter för att flytta en förskola, då den ligger i vägen för ett planerat nytt köpcentrum. Var finns logiken?

Östersund behöver planera för framtiden men på ett vettigt och realistiskt sätt. Inte ett ledarskap som reagerar utan agerar! Som gör det i samförstånd och med respekt för lokalt näringsliv med flera.

Vi vill se en nystart för Östersund och kommunen behöver ett nytt lyssnande, resonerande och framtidsinriktat politiskt ledarskap. Vi är beredda att utgöra delar av det efter höstens val!

Pär Jönsson (M), Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel