Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S sänkte inte skatten för pensionärerna

Annons

Tomas Eneroth (S) och Marié Nordén (S) talar sig varma om pensionärerna i sin debattartikel.

Anledningen till att löntagare betalar mindre än pensionärer i skatt är för att löntagares skattelättnader genom jobbskatteavdragen proportionellt varit större än de vi genomfört för landets pensionärer.

Å andra sidan har vi infört ett större jobbskatteavdrag för alla över 65 år, vilket ligger i linje med vår övertygelse om att öka drivkrafterna för arbete. Men om S anser att denna politik inte är rätt väg att gå, kan man fundera över varför de godkänt samtliga jobbskatteavdrag och går till val på att inte riva upp dem.

Fakta är att S inte sänkte skatten för pensionärerna en enda gång under de tolv senaste åren de hade makten. Moderaterna har sänkt skatten för denna grupp fem gånger under de gångna åtta åren, och en genomsnittlig pensionär har fått 850 kronor mer kvar i plånboken varje månad till följd av vår politik.

Problemet med S-löftena är att många av dem kan bli verklighet utan att någon faktiskt får det bättre. Lägst arbetslöshet i EU 2020 är ena målet – med andra ord räcker det med att det går sämre för andra EU-länder än Sverige så kan målet nås utan att ett enda jobb skapats.

Moderaternas mål är att skapa 350 000 nya jobb tills 2020, en konkret siffra som inte går att dribbla bort.

Detsamma gäller för den så kallade skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. För att sluta det gapet kan de helt enkelt höja inkomstskatten för löntagare, vilka som då i realiteten fått det bättre kan man fråga sig.

S bygger sin finansiering av förslaget att avskaffa pensionärsskatten på en bluffkalkyl där de säger att de ska använda effekterna av Moderaternas reformer som ger fler jobb. Men de går samtidigt till val på att ta bort de reformer om a-kassan, sjukförsäkringen, restaurangmomsen, halverad arbetsgivaravgift som varit just jobbskapande.

Man kan inte skörda frukten av någon annans arbete om man först river ner bygget.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel