Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S satsar 2 miljarder på äldreomsorgen

Den svenska välfärden står inför stora utmaningar. Allt fler blir allt äldre och andelen äldre ökar i befolkningen. Det är en stor framgång för vårt välfärdssamhälle, men det medför också en ökad efterfrågan på välfärdstjänster – inte minst äldreomsorg.

Samtidigt ser vi att omsorgen om våra äldre ofta brister och att många anställda upplever ett hårt pressat arbete där tiden sällan räcker till. Det är hög tid att vända den här utvecklingen och öka resurserna till äldreomsorgen.

I den budgetproposition som den nya samarbetsregeringen har lagt fram föreslås en investering på 2 miljarder kronor per år för att stärka kvaliteten och öka bemanningen i äldreomsorgen. Det är en avgörande framtidsreform för att stärka förtroendet för vår äldreomsorg.

För att öka kvaliteten i välfärden behövs fler anställda med rätt utbildning och erfarenhet. Det är när personalresurserna inte räcker till som misstag uppstår och gamla glöms bort. Många av de senaste årens larm om vårdskandaler har sin grund i för låg bemanning.

När välfärden brister påverkas också anhörigas möjligheter att arbeta. En studie från Stockholms universitet visar att omkring 140 000 personer har gått ner i arbetstid, eller till och med helt slutat arbeta, för att ta hand om en anhörig. De flesta av dem är kvinnor.

En äldreomsorg med hög kvalitet är en förutsättning för såväl jämställdhet som Sveriges framtida välstånd, men det är också ett moraliskt ansvar. Du ska aldrig tvingas förlita dig på anhöriga för att få en god omsorg.

Tyvärr blundar de borgerliga partierna för denna verklighet och väljer bort viktiga investeringar i välfärden. Om de borgerligas budgetalternativ vinner omröstningen i riksdagen blir det ingen stärkt bemanning i äldreomsorgen.

Sammantaget skulle resurserna till omsorgen om äldre minska med 1 miljard kronor årligen med oppositionens politik. De borgerliga säger också nej till andra viktiga reformer för äldre som sänkt skatt för pensionärer och höjt bostadstillägg. Det är inte en politik för framtiden.

De budgetalternativ som nu har presenterats tydliggör skillnaderna i svensk politik. När de borgerliga partierna fortsätter tro på ökade klyftor som drivkraft för samhällsutvecklingen, väljer samarbetsregeringen att investera i vårt gemensamma.

Alla människor ska ha rätt till ett gott liv – även efter pensionsåldern. Så skapar vi ett Sverige som håller ihop.

Kalle Olsson (S)

riksdagsledamot

Rolf Lilja (S)

oppositionsråd Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel