Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S sjunker som en sten

Annons

Stödet för socialdemokratin är rekordlågt och partiledarinnan, fru Mona Sahlin, skyller detta på ledamoten i Socialdemokraternas verkställande utskott, tillika LO-ordförande, fru Vanja Lundby-Wedin. Socialdemokraternas ras i väljaropinionen, som pågått sedan i höstas, skulle alltså bero på den nyligen uppdagade skandalen kring styrelsen i AMF -pension.

Som parti sjunker (S) som en sten, liksom förtroendet för fru Sahlin. Hon befinner sig nu i samma division som kommunisten och, enligt egen utsago, förre fotbollsspelaren på elitnivå, Ohly; några och tjugo procent hyser förtroende för dessa två. Genanta siffror, som borde stämma till eftertanke och självrannsakan.

Icke så. Fru Sahlin är omedveten om sin egen otillräcklighet och att hon på egen hand är på god väg att kvadda sitt parti. Trots sina ideliga politiska klavertramp: cirkusen kring stödpartierna, märkliga utspel i energifrågan, urusla debattinsatser, ständiga magplask i ekonomiska frågor (just nationalekonomi får väl anses vara hennes sämsta gren), ideliga ”pudlar”, taffligt agerande angående SAAB, et cetera et cetera.

Har någon identifierat en enda politisk vision/tanke emanerande från fru Sahlin?

I brist på strategi, griper fru Sahlin efter varje halmstrå för att skyla över sina politiska missgrepp. I denna desperata jakt på politiska poäng drar hon sig inte ens för offentligt, homosexuellt, hångel med en RFSL- representant. Det desperata tilltaget lär näppeligen imponera på den genomsnittlige LO-medlemmen.

En grupp som det sades att fru Sahlin – som bland sina sympatisörer anses vara ungdomlig, eftersom hon besökt fler Hultsfredsfestivaler än någon annan partiledare – särskilt skulle appellera till var ungdomen.

Emellertid visar Sifos siffror att även denna grupp har lågt eller mycket lågt förtroende för fru Sahlin. Helt begripligt. Det räcker inte med att, på känt manér, lägga huvudet på sned och tala dagisspråk.

Att fru Sahlin saknar utbildning är väl känt. Lägg därtill en skriande brist på bildning och intellektuellt kapital, och vi har förklaringen till fru Sahlins föga ärorika avtryck i den svenska politiken. Trots att hon, förutom en kortare tid som konditoribiträde, haft längre pryotid än de flesta.

Detta tredje- fjärdehandsalternativ till posten som S-ordförande har övertydligt visat att tvivlarna hade rätt.

För övrigt hoppas vi att de muntra fruarna Sahlin och Lundby- Wedin innehar sina poster under nästa valrörelse, till båtnad för oss ofrälse.

Mer läsning

Annons