Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-toppar anklagar Landstinget för kuppförsök

Landstingsstyrelsen försöker kuppa igenom regionfrågan, det anser fem tidigare S-toppar från länet.

– En stor och viktig fråga förutsätter en öppen och demokratisk process, säger Åke Edin.

I slutet av oktober förklarade landstingsstyrelsen med stor majoritet att de vill slå ihop sitt landsting med Västernorrlands. Nu reser sig fem tunga namn ur Socialdemokraternas egna led och underkänner processen som ligger bakom beslutet.

I en debattartikel i tisdagens ÖP ställer de frågan "Varför har politikerna så bråttom och varför har bara ett mycket ofullständigt underlag presenterats?"

– Jag var på ett möte för en knapp månad sedan som nästan inte var annonserat. Informationen på det mötet var bland det svagaste som jag har upplevt i liknande sammanhang och det gick inte få med sig något material. Man kan inte åka runt och säga ingenting, säger Bräckes tidigare kommunalråd Åke Edin.

Det var i det sammanhanget som han och ytterligare fyra av Socialdemokraternas tidigare toppolitiker i länet bestämde sig för att göra något. Resultatet blev den mycket kritiska debattartikel som de hoppas kommer att leda till att landstingspolitikerna bakom regionprocessen besinnar sig, som de uttrycker det.

– Eftersom vi alla är "före detta" så så har vi funderat ordentligt innan vi beslutat oss för att göra det här. Men i en sådan här stor och avgörande fråga borde det vara viktigt och självklart att man har en stor och öppen demokratisk process, säger Åke Edin.

Han förklarar att det inte är sammanslagningen som han och de övriga vänder sig emot, utan att ett så stort beslut med så omfattande konsekvenser föregås av en så sluten beslutsprocess och ett sådant bristfälligt underlag.

Landstingsstyrelsens förste vice ordförande Robert Uitto är ansvarig för regionprocessen och han är inte alls övertygad om att de fem kritikerna försöker att förhålla sig neutrala i sakfrågan.

– Alla de här fem personerna är starka motståndare mot förslaget om att bilda region tillsammans med Västernorrland och det är nog därför de tycker som de gör, säger han.

Enligt Robert Uitto har det hållits informationsmöten, diskussioner och debatter i frågan sedan 2007 och han anser istället att det är förutsättningarna som gjort att debatten aldrig tagit sig.

– Det här är en svår fråga att skapa opinion omkring och partierna har inte heller varit särskilt alerta när det gäller att lyfta frågan, säger han.

Han vill också förtydliga att det ännu finns mycket tid att debattera frågan eftersom landstingsstyrelsens beslut enbart handlade om att tillsätta en utredning.