Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) vallöfte: Kulturhus i Östersund

Östersunds kulturetablissemang har länge kämpat för ett kulturhus i centrum. På tisdagen lovade Socialdemokraterna att bygga ett för 100 miljoner om de vinner valet.

Enligt Anders Edvinsson (S), som är ledamot i kultur- och fritidsnämnden var det på kommunstyrelsens senaste sammanträde som beslutet togs och kostnaderna för dem lades in i budget.

– I 2017 års budget ligger det nu 100 miljoner avsatta till uppförandet av en konserthall och förslaget som så här långt är att bygga något helt nytt här där vi står, säger han och visar med handen ut över gräsplanen som ligger mellan Rådhuset och Östersunds bibliotek.

– Men det kommer inte nödvändigtvis att handla om en fristående byggnad utan vi ser även på möjligheten att bygga den ovanpå biblioteket, som en utskjutande påbyggnad.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Annsofi Andersson har man inte börjat skissa på hur det skulle kunna se ut ännu, men att det kommer att bli väl tilltaget och en spännande utmaning för arkitekterna.

– Det ska ju dels vara modernt, men också synka med det pampiga rådhuset som står intill, säger hon.

För två år sedan höll kulturarbetarföreningen Startskott en stödgala i Östersund där 300 kulturarbetare arrangerade en sex timmar lång konsert till förmån för ett nytt kulturhus. De lyckades då samla in 650 kronor som lämnades över till Annsofi Andersson som en grundplåt till byggandet.

Har ni kvar pengarna?

– Absolut. De ligger i tryggt förvar och kommer att användas nu, säger Annsofi Andersson.

Andra Socialdemokratiska löften för kommunens kultursektor är att Storsjöteatern ska byggas ut och att de tillsammans med Jamtli och det lokala näringslivet kommer att lägga mycket krut på att skapa ett Nationalmuseum norr i Östersund, så att även norrlänningar kan få tillgång till utställningarna om Sveriges historia.

Om partiet även hamnar i regeringsställning efter valet så utlovas det även nationella pengar, riktade till kulturskolan för att göra den billigare och tillgänglig för alla som vill gå den.

– Lokalt finns det för närvarande en kö på cirka hundra elever som vill gå kulturskolan men inte får plats. Med de pengar som partiet satt av till barn och unga nationellt så kommer den kön att försvinna, säger Anders Edvinsson.