Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill miljardlyfta både elever och lärare

Med 6 miljarder kronor per år vill Socialdemokraterna höja standaren på skolan och göra den bra både för elever och lärare.
Närmare 76 miljoner av detta ska öronmärkas för Jämtlands län.

– Vi kan inte prioritera skattesänkningar. Vi måste ha investeringar i skolan, sa Anna-Caren Sätherberg vid en presskonferens i Vallaskolan på Frösön på onsdagen.

Anna-Caren Sätherberg från Åre toppar Socialdemokraternas riksdagsvalsedel i länet.

På presskonferensen hade hon med sig Therese Zetterman från Hackås och Björn Sandal från Östersund.

Therese Zetterman står överst på S-listan i Bergs kommun och kandiderar därmed för uppdraget som kommunstyrelseordförande.

Björn Sandal som är barn- och utbildningsnämndsordförande i Östersund står som nummer två på den ena av två S-listor i kommunalvalet i Östersund. Han har bara kommunstyrelseordföranden AnnSofie Andersson framför sig på valsedeln för staden Östersund.

– När man början i ettan ska det inte vara 30 elever i klassen utan högst 25, sa Björn Sandal.

Han framhöll att den här satsningen på 2,5 miljarder kronor per år handlar både om mindre klasser och om fler speciallärare och specialpedagoger. Det ökar chanserna för eleverna att klara målen både i grundskolan och i gymnasiet och därmed förbättra chanserna i livet som helhet.

Nedbrutet på antal barn ska det årligen ge 31,3 öronmärkta miljoner till Jämtlands län fördelade på 15,3 miljoner kronor till Östersund, 5,0 till Krokom, 2,7 till Åre, 2,3 till Strömsund, 1,9 till Härjedalen, 1,7 till Berg, 1,3 till Bräcke, och 1,1 miljoner kronor per år till Ragunda.

Med hjälp av ytterligare 3,5 miljarder kronor per år ska det skapas fler förstelärartjänster och andra karriärtjänster där högre löner ska locka de bästa lärarna.

Det ska vara en tonvikt på att placera tjänsterna i de skolor där elevresultaten och situationen för eleverna visar att behovet är störst av de allra bästa lärarna.

– Vi måste minska utanförskapet och få ett mer jämlikt samhälle, sa Therese Zetterman.

Hon och de andra två pekar på erfarenheter senast från Kanada som visar att bland annat riktade satsningar av den typ som S vill göra höjer både svaga och starka elever, minskar gapet grupperna emellan, och kraftigt ökar kvaliteten på skolundervisningen.

De 3,5 miljarder som S vill investera i lärarna ger länet 44,6 miljoner kronor fördelade på 20,3 miljoner kronor till Östersund, 6,2 till Krokom, 3,9 till Åre, 3,9 till Strömsund, 3,4 till Härjedalen, 2,6 till Berg, 2,5 till Bräcke, och 1,8 miljoner kronor per år till Ragunda.