Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill prata ut om Lillänge

Efter det plötsliga bakslaget mot planerna på utökat köpcentrum i Lillänge, sträcker Socialdemokraterna ut handen mot de partier som man uppfattar ändå är positiva till mer extern handel. Vilket är de flesta.

Annons

Under onsdagen lade de tre centerpartisterna i kommunstyrelsen ned sina röster när det kom till att rösta om försäljning av kommunens skogstomt, den så kallade Mosippan-tomten, där ett danskt bolag planerar att bygga hus för handel.

Däremot röstade C ja till ny detaljplan för tomten som godkänner mer handel.

Detta har fått Socialdemokraterna att skicka ut en inbjudan till samtal om mer köpcentrum i Lillänge. S räknar ihop fyra partier som de anser är positiva trots allt till mer handel i området; Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna.

"Det finns ändå frågetecken och funderingar som innebär tveksamheter inför att tillåta handel på Betongstationen och "skogstomten". Vi vill nu att vi fyra partier sätter oss ner tillsammans för att se vad som kan göras för att få till denna investering", skriver kommunalrådet AnnSofie Andersson och ordförande i miljö- och byggnämnden Mona Modin Tjulin.

Brevet sammanfattar situationen med att de danska exploatörerna kommer att bygga sitt köpcentrum någon annan stans om de inte får bygga i Lillänge. Utanför Östersunds kommungräns. Och då kan den negativa påverkan på handeln i centrala Östersund bli större än om det utökade köpcentrumet hade legat i Lillänge, argumenterar S-politikerna.

De avslutar med att säga att det inte finns något "vänta och se-läge".

Om detta vill de prata ihop sig med de tre andra partierna.

– Jag tar tacksamt emot alla inviter för att lösa stora problem, säger Per Jönsson (M) som

efterlyser breda överenskommelser i viktiga frågor.

Han förklarar dock på vilket sätt Moderaterna är positiva till mer handel i Lillänge. Inte på samma sätt som S:

– Det finns redan godkända planer som tillåter fördubbling av dagens köpcentrum. Det finns planlagt 22 000 kvadratmeter för handel, det är bara att godkänna fasadskikten i princip. Vi tycker man kan bygga ut det som är tillåtet i stället för att gå vidare och tredubbla ytan.

Mona Modin Tjulin (S) hoppas att samtalen ändå leder till att danska TK Development får igenom sina planer, exploatering för handel både på betongtomten och skogstomten.

Har ni inte pratat tillräckligt om detta?

– Tydligen inte. Men vi tror det finns en möjlighet att gå vidare. Det finns investerare som vill satsa, det är bra om vi samtalar en gång till, säger hon.