Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill satsa mer på yrkesutbildningarna

debatt Sverige står inför ett ökande behov av yrkesutbildad arbetskraft. Enligt SCB kommer det år 2030 finnas en brist på 140 000 personer med gymnasieutbildning inom vård- och omsorgsyrken.

Även inom industrin och servicesektorn väntas brist på rätt utbildad personal. Nu behövs stora investeringar i utbildning för att fler ska kunna jobba på framtidens arbetsmarknad.

Dessvärre har den moderatledda regeringen valt en annan väg för Sverige. I stället för att möta behoven, har regeringen sänkt kraven på yrkesutbildningarna och pratar om dem som en utväg för skoltrötta elever. Följden har blivit att söktrycket till yrkesprogrammen har sjunkit dramatiskt.

Nu planerar regeringen också en kraftig minskning på yrkesutbildning för vuxna. År 2016 kommer det bara finnas 375 platser på Yrkesvux – i hela landet.

Inte heller yrkeshögskolan prioriteras tillräckligt. I dag avslås två av tre ansökningar om att starta YH-utbildningar, samtidigt som allt fler vill studera på yrkeshögskolan.

Socialdemokraterna och LO accepterar inte regeringens behandling av yrkesutbildningarna. Vår utgångspunkt är att branscherna ska forma yrkes- och lärlingsutbildningarna. Det gör eleverna förberedda för arbetslivet, samtidigt som arbetsgivarna får rätt utbildad arbetskraft.

I dag är programråd med branschföreträdare kopplade till yrkesprogrammen. Men råden fungerar inte tillfredsställande. Vi vill se över rådens sammansättning, ansvar och befogenheter, så att branscherna får det inflytande de ska ha. En viktig del handlar om att yrkeselever ska få den praktik de har rätt till.

Vi vänder oss också starkt emot regeringens sätt att dela upp elever i enbart teoretiskt eller praktiskt lämpade. Yrkesprogram ska inte vara en återvändsgränd i utbildningssystemet, utan ha tillräckliga kunskapskrav för att ge möjlighet till högskolestudier.

Det behövs även satsningar på yrkesutbildning efter gymnasiet. Yrkesvux ska inte avvecklas, utan utvecklas med fler platser.

Vi vill också bygga ut yrkeshögskolan och införa permanenta YH-utbildningar där branscherna ser behoven. I Jämtlands län skulle vår satsning innebära 131 fler platser på Yrkesvux och 66 på Yrkeshögskolan. Andra viktiga investeringar är att utbilda fler yrkeslärare och stärka studie- och yrkesvägledningen.

Vårt mål är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Då måste fler jobb skapas och människor vara rustade att ta de jobb som växer fram.

En yrkesutbildning är ingen andra klassens utbildning för skoltrötta elever. Den är, rätt utförd, en fantastisk möjlighet att lära sig ett yrke, etablera sig i arbetslivet eller byta yrkesbana.

Gunnar Sandberg (S)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel