Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så arbetar arrangörerna för att undvika coronasmitta under VM i Östersund: ”Tar det inte med någon klackspark”

 
Corona: Sport
Visa alla artiklar

I veckan arrangeras VM i paraskidskytte men deltagare från Italien och Kazakstan deltar inte på grund av reseförbud.
Arrangörerna har vidtagit åtgärder för att undvika en eventuell coronasmitta.
– Alla är beredda om det skulle hända något, säger tävlingskoordinatorn Tommy Jirhed.

På onsdag startar VM i paraskidskytte med finns bland annat svensken Zebastian Modin. Deltagare från Italien och Kazakstan finns däremot inte representerade på grund av det reseförbud som råder efter spridningen av coronaviruset.

Ingen i länet har ännu konstateras smittad men tävlingsledningen för VM har förberett sig för en eventuell smitta.

– Vi har vidtagit ganska mycket åtgärder. Dels så har vi ständig kontakt med svenska paraförbundet och folkhälsoinstitutet och sen har också ständig kontakt med internationella parasportkommiten. Det finns ingen av de som gett oss restriktioner att vi inte får genomföra tävlingarna, säger Jirhed.

Trots att arrangemanget aldrig varit på väg att ställas in har de vidtagit en del åtgärder.

– Vi gör det här med eget ansvar men på det ansvaret så har vi anställt ett företag som tagit det här otroligt seriöst. De har gått till botten med alla tänkbara möjliga tänkbara varianter som kan hända. Alla är beredda om det skulle hända något.

Om det uppstår misstankar att någon drabbats av viruset kommer åtgärder för den personen vidtas direkt.

– Vi har beredskap om vi misstänker att någon kan vara smittad som isolering direkt utav den personen. Vi har sagt nej till att de dusch i allmänna utrymmen. I stället får de duscha på hotellrummen eller hemma. Dessutom har vi begärt städning två gånger per dag. Vi försöker att hålla en otroligt hög hygien och föregå med ett gott exempel själva.

Det finns ingen risk att ni kan behöva ställa in tävlingarna i veckan?

– Nej vi tar dag för dag. Som det ser ut nu har vi full fokus på att genomföra VM, säger han.

Nästa vecka väntar paravärldscupen i längdskidor och därefter alpina.

– Vi kommer att diskutera hur vi gör med VC men än så länge har vi inga planer på att ställa in. Vi har jobbat seriöst och tar inte det här med någon klackspark och försöker att hantera det här på bästa sätt.