Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så bakar du en RIKTIG lussekatt

Nu inför jul doftar det gott av saffran lite här och där. Lussekatterna har gjort sitt intåg i våra butiker.
Men en traditionell lussebulle liknar ju inte en katt ett endaste dugg. Gör som Froskar, baka en RIKTIG lussekatt.

Annons

Till degen behöver du 50 gram margarin, 5 dl mjölk, 50 gram jäst, 2 tsk socker, 1 tsk salt, ca 1,7 liter vetemjöl. Till saffransmeten behöver du två påsar saffran, 125 gram rumsvarmt margarin, 1,5 dl socker och ett ägg.

Pensling och garnering: Ett ägg och russin. Ugnsvärme: 250 grader

Smält 50 gram margarin i en kastrull. Häll i 5 dl mjölk och låt den bli ljummen.

Smula sönder ett paket jäst i degbunken. Häll på lite av den fingervarma margarinmjölken så att jästen smälter och blir en jämn röra. Strö på en tesked salt.

Blanda växelvis mjöl och mjölk och rör om.

Har man en köksassistent kan den knåda dagen. Annars får du kavla upp armarna och göra det själv. Arbeta degen tills den släpper kanterna på bunken. Låt den jäsa i cirka en timme. Under tiden kan du börja att göra saffranssmeten.

Saffranssmet: Ta fram en ny skål. Lägg i 125 gram margarin och 1,5 dl socker och rör till en ljus och mjuk smet. Det går lättast om inte margarinet är för kallt och hårt. Knäck sedan i ett ägg och fortsätt att röra. Häll tills slut i två påsar saffran, 0,5 g i varje. Saffranspulvret är rött men degen blir gul sedan.

När din stora deg jäst klart så häller du på din saffranssmet. Arbeta nu ihop de två degarna till en härligt gul och god deg.

Strö lite mjöl på bakbordet och häll ut degen där. Knåda degen med händerna tills den blir slät och fin. Nästan hälften av degen går åt till att baka katten. Resten kan du göra vanliga lussebullar av.

Sätt på ugnen på 250 grader.

Så gör du katten:

Börja med en ganska stor degbit som ska bli magen. Rulla den som en rund boll och platta sedan ut den med händerna. Lägg den på plåten. Ta sedan en mindre och gör likadant. Det får bli huvudet. Rulla ut fyra längder som ben. Rulla en lite längre som får bli en svans. Öronen skär du till av små bitar. Munnen gör du av två små bollar som du plattar till. Sätt russin där du tycker att det passar. Lägg över en bakhanduk och låt katten jäsa cirka 20 minuter så att den blir stor och mjuk.

Vispa nu ett ägg i en liten skål och pensla hela katten så att den blir blank och fin i pälsen. Var ganska lätt på handen så inte katten blir platt.

Sätt in den i den 250 grader varma ugnen.

Efter cirka tio minuter luktar det gott i hela köket. När katten fått lagom mycket färg är det dags att ta den ur ugnen. Lägg den på ett galler med en bakduk över så den får svalna. Sedan är det bara det bästa kvar. Att diska. Det är verkligen jätteroligt och skönt när det är klart. Bjud sedan in några som är fikasugna och kalasa upp en riktig lussekatt.

Mmmmm! Så gott!