Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bedrivs sommarskolan

Åre kommun samarbetar med ett studieförbund för att kunna erbjuda sommarskola. Det är andra året detta erbjuds och fyller en stor funktion. Inte minst för de nyanlända som väntar på att få komma i gång med SFI eller börja skolan, menar integrationschef Martin Söderström.

Två dagar i veckan kan eleverna läsa extra i sommarskolan i Järpen som bedrivs av Vuxenskolan på uppdrag av Åre kommun. Tanken är att deltagarna inte bara ska läsa svenska, engelska och matematik för att komma ikapp i skolan eller läsa upp betyg. Skolan erbjuder även olika aktiviteter som till exempel sport eller bakning. Men även många utflykter.

Utflykterna ska vara roliga men det är också ett sätt att visa hur det ser ut inom och utanför kommunens gränser. Detta har uppskattats av barnen och ungdomarna som bland annat hunnit med att bada på Storsjöbadet i Östersund.

– Många vuxna har inte körkort och de kanske inte heller vet var de ska åka. Så det är inte så lätt, förklarar Martin Söderström.

Att det blev en ett studieförbund som har hand om skolan beror på att kommunen inte gick att hitta behöriga lärare som kunde arbeta under sommaren. Kommunen har försökt starta sommarskola i Mörsil men det gick inte. Den här lösningen är bra, menar Söderström. Han påpekar att cirkelledaren Ariana Mobarez kan flera språk och eftersom det inte är så länge sedan hon kom till Sverige så vet hon vad flyktingarna och asylsökande går igenom. Hon kan hjälpa och stötta på ett bra vis.

Nu kan två dagars sommarskola i veckan erbjudas. Helst skulle integrationschefen velat ha ännu mer att erbjuda.

– Jag skulle vilja att alla som vill ska få gå så många dagar de vill i sommarskola. Och att det även finnas för våra svenska ungdomar som behöver det.

Redan ifjol erbjöds sommarskola men i en mindre omfattning. Behovet av skolverksamhet är stor och det kommer att öka eftersom Åre kommun bara i år kommer att ta emot omkring 80 kommunplacerade personer.

Läs också: Sommarskola ska leda till toppjobb