Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev årets Yra

Söndag innebär trötta ögon bakom solglasögon samtidigt som staden kläs om till sin vanliga skepnad. Hur blev egentligen årets Storsjöyra?

– Det har varit riktigt härligt, jag ser fram emot nästa år. Det bästa var Takida, säger Jesper Pettersson på campingen.

Kompisen Freja Svedberg håller med honom.

– Det är tråkigt att det är över, säger hon.

De båda är två av Storsjöyrans 37 000 besökare under de tre dagarna, att jämföra med 35 000 under två festivaldagar förra året. Arrangörerna är hittills nöjda.

– Jag tror att vi kommer i hamn, säger Stefan Kauppi som är produktionsansvarig på Storsjöyran.

Efter att de bara hade två festivaldagar förra året efterfrågades att de utökade till tre igen, något Stefan Kauppi tycker fungerat bra. Han tror inte det blir några radikala förändringar inför kommande år, men vill inte lova något. Först ska årets yra utvärderas.

– Folk pratar redan om nästa år, men vi vill se det verkliga resultatet först, det här är bara snabba uppskattningar, säger han.

Även polisen är nöjda med årets yra, som varit relativt lugn ur deras perspektiv. Totalt omhändertogs ungefär 80 personer för fylleri, vilket räknas som normalt. Brottsligheten var låg och det rapporterades enstaka fall om misshandel, stöld och skadegörelse. Polisen har haft extrainsatt personal med anledning av festivalen, något de tror bidrar till frånvaron av hög brottslighet. Efter festivalen har de tagit några rattfyllerister.

På måndag morgon ska Östersund vara tillbaka i sin vanliga skepnad igen och området töms på matvagnar, marknadsstånd och scener. Även på campingen börjar det glesna redan på söndagsförmiddagen. Fredrik Melby och Erika Elfstrand har hunnit packa i hop sitt tält på campingen.

– Det är skönt att komma hit och skönt att åka hem igen, säger Erika.

– Det var min första festival så hela upplevelsen var... bäst. Det enda som var dåligt var att det blev så varmt i tältet, säger Fredrik.