Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev Edler en bjässe bland NHL-backarna

Han har aldrig spelat högre än division 1 i Sverige och var nästan helt okänd inför NHL-draft­en. Inte konstigt att Alexander Edler, 22, ibland får nypa sig i armen när han sitter bland de andra stjärnorna i Vancouvers omklädningsrum.

Annons

Det har gått snabbt för den storväxte, 193 centimeter långe backen att etablera sig i världens bästa hockeyliga. Han gör sin andra hela säsong i Canucks och har snabbt övertygat klubben om att de gjorde rätt som satsade på honom. Redan i början av säsongen skrev han en kontraktsförlängning till och med säsongen 2012–13 värt motsvarande nästan 30 miljoner kronor per år.

Edlers väg till toppen är helt olik de svenska juniorstjärnor som NHL-klubbarna dreglar över inför sommarens draft. Medan Modobacken Victor Hedman är topprankad europé av NHL:s scoutingavdelning, och flera andra svenskar finns i toppen, var Edler orankad inför draften 2004 och få kände till honom.

person gjorde det – Vancouvers scout och förre storspelare Thomas Gradin som spelade i Canucks 1978–86.

– Han gillade tydligen vad han såg när han hälsade på mig i Östersund. Han har varit till stor hjälp ända sedan jag flyttade hit, först till juniorligan och sedan steget till proffs, säger Edler till TT.

Vancouvers andraval den sommaren. Trots att han så långt bara spelat division 1-ishockey med Jämtland. Efter ett år i Modos juniorlag flyttade han hösten 2005 till den kanadensiska juniorligan. Året efter blev det spel i farmarlaget Manitoba och redan den säsongen, 2006–07, debuterade han i Vancouver.

Nu är han etablerad NHL-stjärna.

Även när han har nypt sig själv i armen.

– Det får man göra ibland. Man kommer från en liten stad som Östersund, och då känns det rätt stort att man är här borta i NHL och lever det här livet. Det är verkligen hur kul som helst.

Edlers främsta kvaliteter är hans offensiva spel, han är trea bland de svenska backarna poängmässigt och har bara Detroitduon Nicklas Lidström och Niklas Kronwall framför sig. På 63 matcher hittills har det blivit 30 poäng (8+22), redan tio poäng bättre än slutfacit förra säsongen.

– Det var väl ett mål att öka poängskörden den här säsongen. Det var lite upp och ned i början av säsongen, men sedan har det blivit ordning på grejerna. Får man lite flyt med poängen så går självförtroendet upp, säger han.

landslagsdebut och var med i VM i Quebec förra våren. Han gjorde ingen jättesuccé, men tog ett första viktigt steg mot att etablera sig som landslagsspelare. Med fortsatt utveckling kan han mycket väl ta en plats i OS nästa säsong hemma i Vancouver.

– Det vore hur skoj som helst, säger Alexander Edler.

Doldisen som blixtsnabbt gjort sig ett namn.